Odp: 520 exc problem z rozrusznikiem
podmień moduł zapłonopwy od Jerego, jak nie to jeszcze cewke podmień i sprawdź... i jak masz czym to sprawdź pobór prądu przy odpalaniu u siebie i u Jerego, to powinno pomóc ;)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » KTM » 520 exc problem z rozrusznikiem
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
podmień moduł zapłonopwy od Jerego, jak nie to jeszcze cewke podmień i sprawdź... i jak masz czym to sprawdź pobór prądu przy odpalaniu u siebie i u Jerego, to powinno pomóc ;)
muszę go czymś zachęcić do podmianek
Dzieki. Zrobiles ze mnie materialiste :)
Dzieki. Zrobiles ze mnie materialiste :)
Nie chodziło mi o to raczej że przy okazji się podmieni a zachętą może być ciasto Agnieszki
poskładałem swojego, wczesniej nie nie było mowy zeby odpalił z rozrusznika na zimnym, teraz dosłownie chwile dotykam guzika i ładnie odpala :D Nowy szczotkotrzymacz znacznie poprawił moc rozrusznika.
poskładałem swojego, wczesniej nie nie było mowy zeby odpalił z rozrusznika na zimnym, teraz dosłownie chwile dotykam guzika i ładnie odpala :D Nowy szczotkotrzymacz znacznie poprawił moc rozrusznika.
obejrzę jeszcze raz ten szczotkotrzymacz a czy u ciebie było widać jakieś ślady że zdecydowałeś się na wymianę?
raz wymieniałem szczotki bo oryginalne były juz na wykonczeniu, dobrałem jakies podobne, zalutowałem i byla lekka poprawa, przejezdziłem sezon i pod koniec sezonu rozrusznik juz bardzo słabo krecił. Dowiedziałem sie ze jest dostepny cały szczotkotrzymacz w serwisie za 70zł wiec go wymieniłem, przy okazji wyrównałem komutaror, poskładałem i po podłaczeniu samego rozrusznika do aku była juz wyrazna poprawa.
efekt taki ze silnik po złozeniu jeszcze nie odpalany z rozrusznika załapał na dotyk :D
Druga sprawa to rozrusznik ogólnie sie zuzywa i nie raz juz miałem przypadki (w innych moto) ze po wymianie szczotek rozrusznik dalej kiepsko krecił bo magnesy były juz za słabe i wtedy pobiera znacznie wiecej pradu niz powinien, po podmiance korpusu z innego wszystko działało poprawnie.
Tak wiec na poczatek polecam wymiane szczotkotrzymacza bo jest najtanszy i naszybciej sie zuzywa. jak to nie pomoze nowy albo swierzy rozrusznik.
Jeszcze jedna kwestia to luzy zaworowe, na forum ktm pisałem juz o tym, jak masz wyrobione kowadełka od regulacji luzu zaworowego to jego poprawne ustawienie bedzie trudne bo szczelinomierz nie pokaze prawdy.
Z mojego doswiadczenia moge podpowiedziec; najpierw sprawdz kable i przekaznik, tu zawsze wystepuja najwieksze spadki napiecia, aku skoro zmieniałes to juz odpada, a ogólnie to stawiam na zbyt gesty olej przy tych temperaturach w ktm-ach tak juz jest ze ciezej odpalaja!Zawory to tez temat rzeka i jesli jest nieodpowiedni luz to bedzie ciezko odpalał. Miałem 525 i powiem ci ze na odpalanie nigdy nie narzekałem, najlepsze moje moto jesli chodzi o ta kwestie, zawsze zapalał za 1-szym kopem :) Napisz jak znajdziesz 100% przyczyne, tak dla innych moze sie kiedys przyda..
jak znajdę to na pewno napiszę olej tez raczej nie bo taki sam jak u Jerego Motul 300V,przekażnik już tez ominąłem i też nie ma efektu ale jeszcze się nie poddałem
No ten motul jest podejrzany, sam go stosuje i mam tak, że jak moto postoi tydzień to klei mi sprzęgło - muszę podpompować klamką bo po wrzuceniu 1 gaśnie. Z dnia na dzień problem nie występuje. Proponuje jedną noc postawić je razem w tej samej temperaturze :-) Rozrusznika nie używam, bo zapominam wyłączyć zapłonu i rozwala mi aku - więc już nowych nie kupuje :-)
zaden olej, dodam ze przekaznik ciagle mam ten sam i go reanimowałem juz pare razy, kable tez wymieniłem na nowe z poazdnymi zakonczeniami.
77kanzas podmien rozruchajke, 2 klucze i 3 minuty roboty.
a tak z ciekawosci przed remontem na tym rozruchu i aku dobrze odpalal ??
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » KTM » 520 exc problem z rozrusznikiem
Wygenerowano w 0.063 sekund, wykonano 74 zapytań