16

Odp: 520 exc problem z rozrusznikiem

hacker33 napisał/a:

A jak zrobisz tak:
podchodzisz do sprzęta i robisz wszystko to co podczas odpalania kopniakiem. Tylko zamiast ostatniego ciosu nogą kręcisz go rozrusznikiem.
Odpali?

sprawdzę zaraz

maniek-rr312 napisał/a:

a przy statorze czujnik położenia wału??

Też mi to przyszło na myśl ale z kopajki czyjnik ten tak samo czyta jak z rozrusznika

Była: Honda CBR F4 Sport- dobre moto,jest KTM 520EXC supermoto,Gas Gas 280 TXT PRO

17 Ostatnio edytowany przez 77kanzas (2013-02-15 13:21:37)

figiel napisał/a:

szczotki rozrusznika ?

sprawdzone na samym początku

hacker33 napisał/a:

A jak zrobisz tak:
podchodzisz do sprzęta i robisz wszystko to co podczas odpalania kopniakiem. Tylko zamiast ostatniego ciosu nogą kręcisz go rozrusznikiem.
Odpali?

sprawdzę zaraz

maniek-rr312 napisał/a:

a przy statorze czujnik położenia wału??

Też mi to przyszło na myśl ale z kopajki czujnik ten tak samo czyta jak z rozrusznika

Była: Honda CBR F4 Sport- dobre moto,jest KTM 520EXC supermoto,Gas Gas 280 TXT PRO

18

hacker33 podpompowałem gazem paliwo ustawiłem tłok i zakręciłem rozrusznikiem efekt taki że nie pali z kopajki od pierwszego zagadał

19

A naświetl jeszcze jak to jest z późniejszym odpalaniem.
Pisałeś, że jak odpalisz z kopa to później już z rozrusznika też odpala? To się sprawdza tylko przy jeździe? Czy jeżeli odpalisz z kopa, zgasisz po 1s to już z rozrusznika też zagada? Czy silnik musi się rozgrzać itd?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

20

Musi pochodzić żeby odpalał z rozrusznika jak go zgaszę zaraz po odpaleniu to lipa z kręcenia

21

Czyli z rozrusznika pali tobie tylko na ciepłym silniku.
Ja bym zobaczył czy czasami po zamianie akumulatora na taki o większym prądzie silnik będzie odpalał.
Czytałem na ktmtalk, że taka sytuacja jest z nowymi 300 w 2T. Ci co mają problem z odpaleniem sprząta z rozrusznika po wymianie akumulatora na większy doznawali cudu.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

22

Dokładnie o to samo mi chodziło z podłączeniem akumulatora równolegle.

Będzie 690 niebawem

23

hacker33 napisał/a:

Czyli z rozrusznika pali tobie tylko na ciepłym silniku.
Ja bym zobaczył czy czasami po zamianie akumulatora na taki o większym prądzie silnik będzie odpalał.
Czytałem na ktmtalk, że taka sytuacja jest z nowymi 300 w 2T. Ci co mają problem z odpaleniem sprząta z rozrusznika po wymianie akumulatora na większy doznawali cudu.

ok rozumie o co chodzi tylko czemu na akumulatorze z exc który pali przez rozrusznik mój nie pali?

24

A w tamtm exc jest taki sam rozrusznik, koło magnesowe, stator, moduł zapł (cewka), świeca ?

Będzie 690 niebawem

25

wszystko takie same nawet rocznik

26

Tutaj będzie bardziej chodzić też o opory itd.
Jeżeli twój silnik na zimnym ma większą kompresje to już ma ciężej.
Gęstszy olej już ma ciężej.
Gorsze styki już ma ciężej.

Możliwe, że twój rozrusznik nie generuje odpowiedniej prędkości obrotowej wału do odpalenia silnika.

To są uroki silników. Często dwa te same motocykle, niby te same ustawienia a jeden pali a drugi nie.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

27

może i coś w tym jest,powalczę jeszcze trochę jak do czegoś dojdę to dam znać

28

W necie znalazłem pod tym problem następujące odpowiedzi
1) Poprowadzić nowy przewód z aku do rozrusznika - gruby miedziany (podobno już to powoduje wyraźne polepszenie)
2) Wymiana akumulatora na większy.
3) Wyregulować zawór wydechowy.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

29 Ostatnio edytowany przez mareklc4 (2013-02-15 22:12:01)

mozesz miec za duze luzy na zaworach wydechowych.
podmien jeszcze sam rozrusznik z tego drugiego exc, ja tez tak miałem i na innym rozruszniku była znaczna poprawa. Teraz wymieniłem szczotkotrzymacz ze szczotkami i sam rozrusznik wyraznie lepiej kreci, jak złoze moto do kupy okaze sie czy to pomogło.

hybryda

30

zaworki wczoraj sprawdzałem