1

Temat: 520 exc problem z rozrusznikiem

Mam problem z odpalaniem z rozrusznika chodzi mi o pierwsze odpalenie po nocy czy dłuższym postoju,rozrusznik kręci żwawo a odpalać nie chce jak już odpalę z kopajki to potem jest ok.Wymieniłem już wolne koło rozrusznika akumulator sprężynkę autodekompresatora i dupa nieraz zapali a nie raz nie.Jak podłącze pod prostownik to pali bez problemu.Akumulator też podstawiałem od Jerego i dupa,masa na silnik sprawdzona ok.Dzisiaj jeszcze ustawiłem czujnik na przepustnicy ale też nie pomogło.
Macie jakieś rady bo mnie już kurwica zalewa z tym rozrusznikiem.

Była: Honda CBR F4 Sport- dobre moto,jest KTM 520EXC supermoto,Gas Gas 280 TXT PRO

2

Odp: 520 exc problem z rozrusznikiem

Jaki tam jest zapłon oryginalnie?

Będzie 690 niebawem

3

tzn? jest czujnik na wale i moduł zapłonowy

Była: Honda CBR F4 Sport- dobre moto,jest KTM 520EXC supermoto,Gas Gas 280 TXT PRO

4

rozrusznik może być uszkodzony i zabiera zbyt dużo napięcia ze świecy i iskra jest słaba.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

5

nie bardzo bo to dwa oddzielne systemy rozrusznik ma prąd z aku a cewka zapłonowa zasilana jest z magneta więc raczej odpada

6

Sprzegielko rozrusznika?

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

7

maniek-rr312 napisał/a:

rozrusznik może być uszkodzony i zabiera zbyt dużo napięcia ze świecy i iskra jest słaba.

77kanzas napisał/a:

nie bardzo bo to dwa oddzielne systemy rozrusznik ma prąd z aku a cewka zapłonowa zasilana jest z magneta więc raczej odpada

Mi też to przyszło jako pierwsze do głowy.
Pali z kopa.
Nie pali z aku chyba, że jest podłączony prostownik. Czyli potrzebuje bardzo duży prąd do rozruchu.
Może wymień świecę.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

[url]https://www.youtube.com/watch?v=udhP6HKIQfA[/url]
Problem tego typu?

Będzie 690 niebawem

9

rafal223 napisał/a:

[url]https://www.youtube.com/watch?v=udhP6HKIQfA[/url]
Problem tego typu?

Wygląda że ten sam problem rozrusznik kręci żwawo a nie odpala.Jak stał u mnie Jerego to porównywałem prędkość kręcenia i nie widziałem różnicy.
Świecy nie wymieniałem ale nawet jak już kręci słabo bo aku pada to iskra jest ładna niebieska wiem że pod ciśnieniem może być inaczej ale jestem prawie pewien że wymiana nie pomoże.

raku napisał/a:

Sprzegielko rozrusznika?

Wymienione przy remoncie silnika jakieś 16 mth temu

10

A jeżeli palisz z prostownika to gdzie go podłączasz?
Do akumulatora czy bezpośrednio pod rozrusznik?

Napisz mi jeszcze jak wygląda procedura odpalania 520 z kopniaka?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

11

Hm, a spróbuj podpiąc drugie aku równolegle do swojego pierwotnego. W Husabergach przy zapłonie SEM są problemy z rozruchem ze startera elektrycznego - wina głownie statora i nieodpowiedniej ilości V przy kręceniu rozrusznikiem.

Stad też pytanie jaki masz zapłon.

Będzie 690 niebawem

12

hacker33 napisał/a:

A jeżeli palisz z prostownika to gdzie go podłączasz?
Do akumulatora czy bezpośrednio pod rozrusznik?

Napisz mi jeszcze jak wygląda procedura odpalania 520 z kopniaka?

Prostownik podłączam pod akumulator,ale robiłem już tak że przewodami bezpośrednio pod rozrusznik i też lipa.

Odpalanie z kopniaka klasyka podpompowanie gazem ustawienie tłoka i kopa.

rafal223 napisał/a:

Hm, a spróbuj podpiąc drugie aku równolegle do swojego pierwotnego. W Husabergach przy zapłonie SEM są problemy z rozruchem ze startera elektrycznego - wina głownie statora i nieodpowiedniej ilości V przy kręceniu rozrusznikiem.

Stad też pytanie jaki masz zapłon.

Akumulator jak już wcześniej pisałem podstawiałem od takiego samego KTM który pali bez problemu ale u mnie to nie pomogło

13

szczotki rozrusznika ?

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

14

A jak zrobisz tak:
podchodzisz do sprzęta i robisz wszystko to co podczas odpalania kopniakiem. Tylko zamiast ostatniego ciosu nogą kręcisz go rozrusznikiem.
Odpali?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

15

a przy statorze czujnik położenia wału??

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski