1

Temat: Wysprzęglik magura. Problemik.

Witam. z racji  motor mam po części rozebrany, równiej został rozłaczony z silnikiem wysprzęglik hydrauliczny magury.
Przed demontażem sprzęgło działało elegancko, lecz patrząc na niego to wizualnie wyglada ona mało atrakcyjnie..

A mianowicie cały brzeg ma pełno uszczerbków, tam gdzie siedzi seger.
Dodatkowo jak dzis seger wycigałem to sie jeszcze kawałek tego rantu uszczypał. Dramat.

Zdjęcia swojego nie zrobilem lecz wygląda to niemal identycznie jak na fotce w poniższym linku:

[url]http://img835.imageshack.us/img835/2856/wysprzeglik.jpg[/url]

Ten srebny toczek jest w idealnym stanie, jedyne co to wymieniłem dzis w nim oring (30groszy..) lecz ten moj seger trzyma sie na 'słowo honoru'
Przeglądając neta natrafilem na info ze ten wysprzeglik nowy kosztuje 400zł ?!?!   cena jak dla mnie absurdalna za tak prostą, mało skomplikowaną  i niewielką rzecz.  teraz moje pytanie jest takie czy ten wysprzęglik gdy sie juz zamontuje w karterze to jest opcja ze seger wyleci? i czym jest są spowodowane takie uszczerbki?
motor niedawno zakupiłem..

HUSQVARNA TE 450.

2

Odp: Wysprzęglik magura. Problemik.

Jest duże prawdopodobieństwo, że ten seger Ci dokończy dzieła.
Wystarczy, że będziesz odpowietrzał sprzęgło lub naciśniesz klamkę o jeden raz za dużo i tłoczek wyjdzie.
Reperaturek nie ma, musisz kupić cały wysprzęglik.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3

cena dla mnie jak na takie ''gowno'' jest nie do przyjęcia :/  to jest zwykły odlew obrobiony i nic wiecej..

HUSQVARNA TE 450.

4

Nie wolno dusic klamki jak wysprzeglik jest wyjety z silnika. Mialem to samo u siebie kolega sobie nasusil i rozsadzilo wysprzeglik i musialem kupic nowy.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

5

A jeśli seger sie 'jakos trzyma', i zamontuje sie go w silniku to wszystko powinno być wporządku?

Bo jedyną alternatywe jaka widze, to taką ze znajomy pracuje przy takiej maszynie ze wrzuca wszystkie wymiary w kompa, czyli wirtualnie robi taką obudowe wysprzęglika i z bloczka aluminium maszyna struga to idealnie. Wiem tylko ze taka maszyna kosztuje ponad 100K.. :P ale jak to sie dokladnie nazywa to nie wiem.

HUSQVARNA TE 450.

6

Nie widzę przeciwwskazań, żeby spróbować. Tylko jest jedno ale, maszyna wystruga Ci to dokładnie tak jak to sobie zwymiarujesz. Jak masz dobrego speca to próbuj.

7

No ja tego sam wymiarowac nie bede. Powierze to ludziom co w tym siedza i robia duuuuzo bardziej skomplikowane elementy co maszyn

HUSQVARNA TE 450.

8

Tylko jednostkowe wykonanie takiego elementu zapewne nie będzie jakkolwiek opłacalne.. Chyba, że masz dostęp do obrabiarek i potrafisz to wykonać samemu bądź ten znajomy zrobi Ci to kompletnie po kosztach.

9

kompletnie po kosztach, a jakby zdało egzamin w 100% zawsze to bylaby jakas alternatywa dla reszty rzeszy z forum.

HUSQVARNA TE 450.