1 Ostatnio edytowany przez sobekkk (2013-02-10 19:34:35)

Temat: Ciagle cieknace zawieszenie (lc4 enduro wp43)

Mam problem z zawieszeniem w swoim kacie.

Po wymianie uszczelniaczy nie leje jakies 2-3 miesiace po czym znowu lipa.
Uszczelniacze ariette, zakladalem przez zalozonego palca od rekawiczki na lage (nie poprzecinalem uszczelniacza - nie podwinol sie).
Czyszczone co jakis czas, odpowietrzane co jazde.
Po padnietym pierwszym komplece wymienilem na nowy (dalej ariette, i pylowe allbals) - 2mc i leje.
Wymienilem prowadnice (allballs) i uszczelniacze (ariette) - i co ? KUR*** LEJE.

Podczas zakladania kola zwracam uwage zeby laga nie byla sciagana do srodka ani na zewnatrz.

Uszkodzen na lagach nie widze (co nie znaczy ze ich niema ;) )

Uszczelniacze z regoly padaja jak latam na malych kolkach - zawieszenie enduro nie daje rady na asfalcie ? (w SM WP48 ma 3 prowadnice a w enduro WP43 - 2)

Co moze byc nie tak ? Moze wyslac lagi do polerowania? (gdzie?)

2 Ostatnio edytowany przez jaras111x (2013-02-10 19:40:45)

Odp: Ciagle cieknace zawieszenie (lc4 enduro wp43)

w bielsku jest firma która tym się zajmuje

[url]http://tecrol.bielsko.pl/[/url]  lagi,półki,ramy

Sherco st300  Cabestany Replica

3

Srednica nie ma znaczenia. Ja mam 43 i zaczelo ciec po2 sezonach, ale ja stawiam na kapciowanie a dokladnie na twrde ladowania. Wyminione 3 miesiace temu i nic nie cieknie. Albo blad montazu, albo laga do regeneracji.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

4 Ostatnio edytowany przez sobekkk (2013-02-10 20:20:47)

az tak twardo nie laduje... chociaz wieksze cisnienie jest przy stoppie.
Uszczelniacze zamiast ariette zaloze chyba allballsa - 3 wargowe - uzywa ktos ?

zapytam o polerowanie w trecolu i w 20Suspension

p.s.
uszczelniacz zakladam tak ze strona ktora widac na zdjeciu (ze sprezyna) jes tod strony oleju, strona bez sprezynki od uszczelniacza przeciwpylowego.
http://www.myscooterparts.co.uk/products/ve20008.jpg

5

Dodam, ze teraz mam zalozone wlasnie ariette. Tylko ze ariette to chyba sa 2 firmy. Jest Ari ariette i ariette i kazde jest z innego kraju. Jedne sa Japonskie a drugie hiszpanskie albo wloskie. Tak mi cos swita Jedno daje smar w komplecie drugie nie. Ja mam to ze smarem.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

6

tez mialem ze smarem.

7

sobekkk napisał/a:

az tak twardo nie laduje... chociaz wieksze cisnienie jest przy stoppie.
Uszczelniacze zamiast ariette zaloze chyba allballsa - 3 wargowe - uzywa ktos ?

zapytam o polerowanie w trecolu i w 20Suspension

p.s.
uszczelniacz zakladam tak ze strona ktora widac na zdjeciu (ze sprezyna) jes tod strony oleju, strona bez sprezynki od uszczelniacza przeciwpylowego.
http://www.myscooterparts.co.uk/products/ve20008.jpg

dobrze zakładasz więc problem gdzie indziej

Była: Honda CBR F4 Sport- dobre moto,jest KTM 520EXC supermoto,Gas Gas 280 TXT PRO

8

a wymienialiście panewki? Kumplowi też ciekło po wymianie na ori Ktma, wymieniliśmy panewki i po problemie :)

SMR 505

9 Ostatnio edytowany przez SFMario (2013-02-11 10:27:29)

Ja w piątek poskładałem swoje WP43 na simerach Allballsa.
Simer ma 3 wargi i 2 sprężynki.
Zobaczymy w sezonie.

Część mającą kontakt z lagą posmarowałem smarem silikonowym z teflonem, zmniejszającym tarcie, do uszczelnień właśnie.

BTW do klasycznego zawiasu zawsze zakładałem simery Ariette i we wszystkich moich motocyklach, jak i tych które robiłem nie lały przez przynajmniej 3 lata. Później nie wiem bo moto pozmieniały właścicieli.

joł

10

maciejwra napisał/a:

a wymienialiście panewki? Kumplowi też ciekło po wymianie na ori Ktma, wymieniliśmy panewki i po problemie :)

tak - na all ballsa

11

w zesrwisie ktm odradzili mi allballsa, jak tmniej wiecej ujeli "jak ktos chce zrobic po taniosci i na sztuke" to mozna to montowac ale jakosc kiepska.
Sprawdz tez czy golenie dolne i górne nie maja bicia ( czy nie sa krzywe)
Obejrzyj dokładnie wewnetrzna powierzchnie górnej goleni czy nie ma widocznych przebarwien/przetarc, mozna tez oddac komus kto ma przyzady zeby zmierzyc średnice, owalizacje ( jak w cylindrze).
Najczesciej jednak jak laga nie ma wyczówalnych luzów to nie powinna przeciekac.
Najlepiej wstaw oem zestaw naprawczy i bedziesz mial spokuj.
Osobiscie z zestawami łozysk allballsa mam kiepskie doswiadczenia i nie polecam.

hybryda

12

mareklc4 napisał/a:

w zesrwisie ktm odradzili mi allballsa, jak tmniej wiecej ujeli "jak ktos chce zrobic po taniosci i na sztuke" to mozna to montowac ale jakosc kiepska.

nawet zdziwil bym sie jak by polecali produkty nie KTMowskie - taka ich praca.
uszczelniacze zamowilem wczoraj allbalsa (troche sie pospieszylem)

dogadam sie z 20suspension/ Power 4 Suspension i albo wysle same lagi do sprawdzenia albo calosc - jak kasa pozwoli.

13

Co do allballsa - uszczelniacze przepracowały dwa sezony bez uwag - zawieszenie WP - jak dla mnie ok.

DR650, XT600, EXC520, YZ450F, EXC-R450, EXC-R400, EXC-R530, SXF350, SXF250, EXC500SM, ADV990, 690Rally

14

allbalsa mieli na półce a oem musieli zciagac, zamiennikami tez handlują czasami nawet z wieksza marżą.

hybryda

15

Heh no i problem dotknął i mnie.
Podczas trzeciego wyjazdu lewa laga zaczęła się pocić.
W sumie od wymiany uszczelniaczy i oleju przejechałem jakieś 500km.
Wczoraj kolejne 150 km i bez zmian.

Wrzucę w weekend lagę na stół i zobaczę czy coś się nie dostało pod wargę simera, bo nie wierzę żeby nowy 3 wargowy i 2 sprężynkowy simer puszczał olej.
Odpowietrzniki mam na pokładzie, zero luzów, zero zadrapań.

joł