1

Temat: Supermoto na A2 ?

Witam.
Powoli przymierzam się do prawa jazdy kat. A2. Chciałbym najpierw kupić maszynę :) Interesuje mnie supermoto. Wiadomo jak A2 to moc do 35kW/45kM. Możecie mi coś ciekawego polecić z modeli ? Oczywiście w rozsądnych pieniądzach :) Motor dobrze, żeby był dobry do nauki jazdy na większych supermoto bo dotychczas jeździłem tylko 50 ccm :D Z góry dzięki :D
Pozdrawiam. Skrzeku.

2

Odp: Supermoto na A2 ?

może do przywitalni najpierw byś zajrzał,? co to znaczy rozsądne pieniądze?

3

Korzystając z tematu również mam pytanie odnośnie mocy motocykli. Wiem że część ktmów ma powbijane w dowodach mniejszą moc niż w rzeczywistości. Znalazłem informacje dotyczące znacznej części modeli EXC, nie potrafię jednak doszukać się nigdzie info odnośnie modeli LC4 (szczególnie 640 oraz ew. 690 Supermoto). Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa z tymi silnikami

LC4 640 Supermoto 2003

4

W 625 i czasami 660 masz wbitą mniejszą moc, co do 640 i 690 nie spotkałem się. SM na A2 to :
Yamaha WR250
Yamaha XTX660
KTMlc4 625, 660
Honda FMX
Suzuki DR-Z
Teraz już musisz sam zdecydować co Ci jest potrzebne.

Kupie moto :)

5

motocykli o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,2 kW/kg oraz niepochodzące od pojazdów o mocy przekraczającej dwukrotność mocy takiego motocykla,

W przypadku Yamahy WR gdy ma wbite 30kW, nie miesci sie w stosunku mocy do masy, wiec 35kW nie jest jedynym wyznacznikiem.

Simson SR50 90ccm [1986] -> Yamaha WR 450F dualsport [2004] -> KTM 690 SM Prestige [2007]

6

Dokładnie tak, moc to nie wszystko. A SuMo jak wiemy dużo nie waży więc z ograniczeniem mocy do masy będzie ciężko, albo będzie miał bardzo mało wbite Mocy , albo dużo masy.

Polecam Ci ściągnąć moto z zagranicy , zrobić przegląd u znajomego albo pojechać na przegląd z motorem którego wcześniej mocno obciążysz :))

Albo szukaj na allegro ale patrz na moc poniżej 35kW ale też na stosunek.

UrbanStreetWorkshop
#444 KTM 530EXC Supermoto
         KTM 300EXC enduro
https://www.youtube.com/user/yamahadt1998

7

Cross-c1, boję się twoich rad... "Polecam Ci ściągnąć moto z zagranicy , zrobić przegląd u znajomego albo pojechać na przegląd z motorem którego wcześniej mocno obciążysz :))"

Opowiesz nam jak obciąża się sm?
2 reklamówki z ziemniakami na kierownicy, hantelki wciśnięte między ramę a tylni amortyzator? i wsuniecie w rurkę od kierownicy baterii? czy to miałeś na myśli ?
oczywiście możesz nawiercić  ramę i wsypać do środka piasku...

Poziom niektórych wypowiedzi mnie dobija... zero pojęcia... Jak jeździsz DT80 to nie musiałeś robić przeglądów więc może nie wiesz jak one przebiegają, dlatego sądzę ze Ci inni to wybaczą.

-Indywidualne okleiny z własnym wzorem cały motocykl. Zainteresowanych zapraszam na PW.
-Spawanie wydechów, aluminium, metali kolorowych, usuwanie wgniot z dyfuzorów, piaskowanie i toczenie dorabianie zamienników itp. Zainteresowanych zapraszam na PW.
No price counts, counts a common passion and your joy ; ))

8

a yamaha wr250x  łapie się na to magiczne A2??

Honda fmx 650

9

Zalicza sie

-Indywidualne okleiny z własnym wzorem cały motocykl. Zainteresowanych zapraszam na PW.
-Spawanie wydechów, aluminium, metali kolorowych, usuwanie wgniot z dyfuzorów, piaskowanie i toczenie dorabianie zamienników itp. Zainteresowanych zapraszam na PW.
No price counts, counts a common passion and your joy ; ))

10

Jvezii - robiłem pierwszy przegląd żeby zarejestrować na 50cm więc wiem jak przebiegają.

Obciążyć czyli miałem pododawać akcesoria by motor był cięższy, a także podczas przeglądu jak ma znajomego to niech mu wpisze trochę kilo więcej. Da się dogadać z ludźmi.

A co do Ciebie to Ty pewnie co 1dzień robisz przeglądy. Jakbyś nie wiedział a nie wiesz to w motorowerach są przeglądy co 2lata. Więc polecam najpierw się dokształcić a później snuć wnioski że ktoś nie jeździ na przeglądy.

Tyle ode mnie :))

UrbanStreetWorkshop
         KTM 300EXC enduro

11

Jvezii napisał/a:

Cross-c1, boję się twoich rad... "Polecam Ci ściągnąć moto z zagranicy , zrobić przegląd u znajomego albo pojechać na przegląd z motorem którego wcześniej mocno obciążysz :))"

2 reklamówki z ziemniakami na kierownicy, hantelki wciśnięte między ramę a tylni amortyzator? i wsuniecie w rurkę od kierownicy baterii? czy to miałeś na myśli ?

Poziom niektórych wypowiedzi mnie dobija... zero pojęcia... Jak jeździsz DT80 to nie musiałeś robić przeglądów więc może nie wiesz jak one przebiegają, dlatego sądzę ze Ci inni to wybaczą.

hahahaha z tymi reklamówkami ziemniaków na kierownicy to pojechałeś :)))
już sobie wyobrażam minę gościa robiącego przegląd xD

12

Cross-c1 napisał/a:

Jvezii - robiłem pierwszy przegląd żeby zarejestrować na 50cm więc wiem jak przebiegają.

Obciążyć czyli miałem pododawać akcesoria by motor był cięższy, a także podczas przeglądu jak ma znajomego to niech mu wpisze trochę kilo więcej. Da się dogadać z ludźmi.

A co do Ciebie to Ty pewnie co drugi dzień robisz przeglądy. Jakbyś nie wiedział a nie wiesz to w motorowerach są przeglądy co 2lata. Więc polecam najpierw się dokształcić a później snuć wnioski że ktoś nie jeździ na przeglądy.

Tyle ode mnie :))

UrbanStreetWorkshop
         KTM 300EXC enduro

13

Amigo napisał/a:
Jvezii napisał/a:

hahahaha z tymi reklamówkami ziemniaków na kierownicy to pojechałeś :)))
już sobie wyobrażam minę gościa robiącego przegląd xD

I powiedzieć mu że to bardzo przydatne akcesoria. W każdej chwili możesz się zatrzymać, wyciągnąć zapalniczkę, spuścić trochę benzyny, rozpalić ognisko i tylko czekać aż nasze ziemniaki będą gotowe :D Motor przygotowany na najdalsze trasy z taką ilością ziemniaków. A Piasek w ramie po to żeby sobie zrobić plażę niedaleko jakiegoś strumyka :D

14

Dzięki za odpowiedzi :D
Każda z nich w jakiś sposób się przydała :)
Co do ściagania moto z zagranicy to w moim przypadku tylko istnieje taka możliwość ponieważ nie ufam polskim handlarzom :) Wolę sobie sam pojechać do Francji i przywieźć coś za dobre pieniadze :)

15

A tak wracając do tej debaty. Naprawdę przy pierwszym przeglądzie w Polsce ktokolwiek waży nam motocykl żeby wpisać te dane do dowodu? Mi się wydaje, że dane są przepisywane z zagranicznego dowodu rejestracyjnego, bądź jakiegoś kwitu od producenta (po przetłumaczeniu). Może to ktoś kto się z tym spotkał jakoś to racjonalnie wyjaśnić?