1

Temat: Zepsuty wysprzęglik do KTM LC4 640?

Chłopy, potrzebuje porady a propos wysprzęglika. Z pozycji biegu jałowego nie za każdym razem wchodzi mi jedynka. Pierwszy bieg wchodzi bez charakterystycznego szarpnięcia. Jeżeli nie chcę wejść, wysprzęglam i wtedy jedynka się wpina. Dodam, iż praca kosza sprzęgłowego w moim moto jest głośna (nawet jak na Kata). W KTM na Grochowskiej usłyszałem wstępną diagnozę, iż winny może być wysprzęglik. Da się z tym jeździć, jednak z racji pięknej pogody zabrałem się do dłubania. Wyciągnąłem wysprzęglik. Uszczelka standardowo nadaje się do wymiany. Jednak zaniepokoiły mnie ślady oleju hydraulicznego w środku. Stąd moje pytanie, czy cieknący wysprzęglik, może być przyczyną? Czy ktoś miał podobne problemy z wbiciem jedynki? Może wystarczy jedynie wymiana oleju na świeży?

..?..
YZ 125

2

Odp: Zepsuty wysprzęglik do KTM LC4 640?

Nie jestem specem od katów, ale w moim kawasaki miałem hydrauliczne sprzęgło i podobne objawy.
Solucją było rozebranie siłownika, wyczyszczenie, nasmarowanie uszczelek smarem do cylinderków hamulcowych i wymiana płynu.

joł

3

SFMario napisał/a:

Nie jestem specem od katów, ale w moim kawasaki miałem hydrauliczne sprzęgło i podobne objawy.
Solucją było rozebranie siłownika, wyczyszczenie, nasmarowanie uszczelek smarem do cylinderków hamulcowych i wymiana płynu.

joł

Dzięki, tak też zrobię. Nowy wysprzęglik kosztuje 500, a rzeczywiście może wystarczyć drobny serwis.
PZDR.

..?..
YZ 125

4

podziałało Divus?

5

Shogun_666_ napisał/a:

podziałało Divus?

podzialalo tylko czesciowo. jak plyn hydrauliczny postoi i jest jeszcze gesty to jest git. jedynka zapinala sie z charakterystycznym szarpnieciem, jak na ktma przystalo. natomiast po dluzszej jezdzie, gdy olej hydrauliczny juz popracowal problem powracal. lc4 sprzedalem, poradzilem nowemu wlascicielowi wymiane wysprzwglika. dowiedzialem sie ostatnio ze firma oberon produkuje akcesoryjne wysprzegliki. jesli mialbym wymieniac to wlasnie na taki, bo te od astriakow niestety czwsto sie sypia..

..?..
YZ 125