1

Temat: Przestroga kupowania po za allegro

Witam kupiłem poza allegro wydech do drz > [url]http://moto.allegro.pl/leo-vince-x3-suzuki-dr-z-400-sm-drz-s-tlumik-alp92-i2919367073.html[/url] wydech doszedł, otwieram paczkę i nie ma rury dolotowej która jest między kolektorem a tłumikiem końcowym. Dzwonię do sprzedającego w celu wyjaśnienia czemu nie ma rury dolotowej otrzymałem odpowiedź że tak mnie sprzedający poinformował w czasie rozmowy szkoda tylko że pytałem przez telefon czy wszystko jest i czy wydech łączy się na wysokości kolana za osłonką za którą łączy się kolektor z rurą dolotową. Potem zaczął wymyślać że on też miał oryginalny wydech i z oryginalnego sobie przełożył rurę dolotową szkoda że w oryginale jest to zespawane na stałe i wydech kompletny składa się z 2 części a nie 3 jak w przypadku leo vince x3. Po drugie w ogłoszeniu piszę że w komplecie jest rura dolotową i na zdjęciu widać że rura dolotowa jest. Po trzecie jak bym wiedział że jest to sam tłumik końcowy to bym tego nie kupił lub nie za taką kwotę 800zł (darmowa wysyłka tak się dogadaliśmy). Wczoraj gdy powiedziałem sprzedającemu że rura dolotowa na zdjęciu jest i nie jest to z oryginalnego wydechu powiedział że przeszuka dzisiaj cały garaż i zadzwoni do mnie o 20. Nie zadzwonił - ja dzwoniłem kilkakrotnie na dwa numery z których do mnie dzwonił jeden ma pocztę głosową włączoną drugiego nie odbiera.

Nigdy nie kupujcie poza aukcją nawet jak wynegocjujecie lepszą cenę tak jak było w moim przypadku po czym sprzedający spytał czy może być po za aukcją żeby nie musiał płacić prowizji zgodziłem się i teraz mam co mam...

Macie jakiś pomysł czy mogę coś z tym zrobić? chciałbym zwrócić ten 'wydech' i odzyskać pieniądze...

2

Odp: Przestroga kupowania po za allegro

zgłoś sprawę na policję i tyle
t że kupione po za allegro niczego nie zmienia
treść ogłoszenia jest jak jest i tyle

napisz pismo go gościa i wyślij mu że zadasz zwrotu $$$ plus koszta odesłania tłumika
ewentualnie zwrotu kosztów wykonania takiego elementu

[url]http://www.polskieustawy.com/norms.php?norm=556&actid=88&lang=48&adate=20071212[/url]

za 700 zł mam taki nowy bez rury dolotowej

sprzedam części
EXC 520 /  LC4 620 - całe na części - koła enduro - koła KTM DUKE SM
DRZ 400 - części zawieszanie, elektryka, air box, sprzęgła, elementy silnika
gg 6777220            tel 698 - 672 - sto jeden

3 Ostatnio edytowany przez Piekny (2013-01-10 23:04:50)

Na forum PCLab w dziale Off-topic > Dyskusje na tematy różne, urzęduje gość nickiem Gordon Lameman, prawnik z fachu, ku uciesze gawiedzi pomaga za free w takich właśnie przypadkach aleggrowych cwaniaków, na pewno wesprze Cie podstawą prawną w takim przypadku a jak będziesz miał szczęście to może napisze Ci pisemko którym możesz skutecznie postraszyć leszcza.
Opisz problem tam i poproś o poradę Gordona ;)

Yamaha TT600R 2001 - sold
KTM 625 SM 2004

4

Dzięki panowie !! :)

5

Taka rada - nigdy nie załatwiać nic przez telefon.
Tylko maile.
Jak pytam się o coś mailowo i mi ktoś nie odpisuje to nie kupuje - nie wróży to nic dobrego.
Jeżeli pytam się o coś przez maila a ktoś podaje numer telefonu i prosi o telefon - też olewam.
Później właśnie ktoś może wykręcić numer a my nie mamy zbytnio dowodów.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6

taki naród durny, dla większości tylko fakt sprzedaży się liczy, choć jeszcze zdarzają się jednostki które opiszą towar tak jak faktycznie wygląda...

Braaaping!

7

W sobotę trochę w googlach poszukałem myślałem że znajdę coś na temat tego typa że kogoś oszukał czy coś ale nic, znalazłem aukcje jak wystawiał motocykl i były podane dwa numery jeden do tego co mi sprzedał a drugi  na który jeszcze nie dzwoniłem. Dzwonie na wkur...ie okazało się że to numer jego ojca, mówię mu o co chodzi a ten zaczął mi mówić że nie wie jak my się umawialiśmy i że najczęściej jak się zmienia wydech to jest sama końcówka i że zrobimy tak żeby wszyscy byli zadowoleni zaczął mi mówić że jak coś to się coś od innego motoru dopasuje i mnie pyta o wymiary no co za gość mówię mu że ja chce oryginalną rurę od tego zestawu albo odsyłam wydech... a ten że poszuka jeszcze i do mnie zadzwoni. Poczekałem do dzisiaj dzwonie najpierw na numer do sprzedającego nie odbiera, na drugi numer też do niego - nie odbiera dzwonie do ojca zajęty, dzwonie zaraz znowu i nie odbiera - JAKI OJCIEC TAKI SYN skurw..............

Na kwitku od kuriera mam dane jakiejś firmy ANEX i dane na jakąś kobietę, ciekawe czy jak pójdę na policje czy coś z tego będzie czy strata czasu...

8

Napisz pismo na podstawie paragrafu ktory wyzej Ci podalem
Naposz ze domagasz sie tego kolanka w innym przypadku chcesz zwrotu gotowki i odsylasz tlumik
Wyslij to polwconym oczywiscie
Daj mu termin np 14 dni

sprzedam części
EXC 520 /  LC4 620 - całe na części - koła enduro - koła KTM DUKE SM
DRZ 400 - części zawieszanie, elektryka, air box, sprzęgła, elementy silnika
gg 6777220            tel 698 - 672 - sto jeden

9 Ostatnio edytowany przez michalp (2013-01-16 12:13:00)

ja bym już to dawno zgłosił, tez raz miałem przekręt na kwotę 1700zł  to za dwa dni byłem na glinach. Ci mi jeszcze doradzali żebym się wstrzymał a ja uparcie ze chce to zgłosić i przyjęli zgłoszenie była godzina 22:30.
Po jakimś czasie jak gość ci odda dobrowolnie zawsze możesz pójść na pały i powiedzieć ze się dogadaliście a tak już procedura jest w trakcie ja zanim odzyskałem 1700zł minęło 3 miesiące.

690 SMC --> SOLD

10

Ja też zgłosiłem na policję oszusta z allegro i jak zapukali mu do drzwi to od razu oddał kasę.
Fakt, że warto mieć jakieś potwierdzenie kontaktu - mail, list id.
I tak jak napisał Bagins, że dałeś mu czas na zwrot kasy czy też odpowiedź.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

11

mialem tak z laptopem.. mialo byc cacy a mial polowe parametrow i uszkodzona tasme. gosc wyjechal do francji i zero kontaktu. przewalilem caly internet, znalazlem goscia wszystkie dane, firme ktora mial na siebie, jego ryj na fotka.pl, jego adres, adres jego rodzicow i numer telefonu. moja mama przedzwonila do jego matki i zblefowala ze pracuje w policji(i stad ma jego dane) i jezeli jej syn sie ze mna nie skontaktuje to jutro odwiedzi ich dwoch funkcjonariuszy. po godzinie dostalem od niego mejla zebym odeslal lapka na adres jego matki i odda mi cala kase. tak tez sie stalo. sorry za brak polskich ogonkow ale pisze z komy :p

12

No zależy jeszcze na kogo się trafi, ja też przeszukałem za typem internet, rozmawiałem z jego ojcem który też mnie potraktował  na tej samej zasadzie co syn. Byłem na policji ale na razie tego nie zgłosiłem bo szanse na ruszenie sprawy w mojej sytuacji są bardzo małe i pewnie by umorzyli.

Jego nick na allegro Jarekmobil1 w tytułach aukcji ma napis alp92 (Alp92, ALP92) gościu z Leszna nie polecam, wystawia części do motocykli i samochodów.

Ja będę miał nauczkę więc uczcie się na moich błędach nigdy nic nie kupujcie przez telefon, tylko allegro i kontakt mailowy. Tak się zakończyła moja chęć oszczędzenia 30zł.

13

Trzeba jeszcze pamiętać, że argument w stylu "nie chcę płacić prowizji" jest czymś kretyńskim, bo prowizję płaci się przy wystawieniu aukcji, jest to opłata jednorazowa, która musi zostać uiszczona aby wystawić aukcję

MZ150 ----> DRZ125L 08r ------> YZ250F 06r ------> czaję się na KTM 625 SM lub 690 SMC

14 Ostatnio edytowany przez Koso (2013-01-20 23:24:15)

Elkameleon mylisz się, prowizja jest naliczana po kliknięciu "kup teraz"
Chyba że coś zmienili, ze 2 miechy nic nie sprzedawałem

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

15

Płaci się za wystawianie aukcji oraz pobierana jest prowizja od kwoty za jaką sprzedany został przedmiot.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD