1

Temat: Przedni hamulec DRZ

Czołgiem!

Zima w pełni, więc jest chwila na podłubanie przy sprzęcie. W sezonie zauważyłem pewien problem - po odpowietrzeniu przedni hamulec pozostaje mocny przez około 7-14 dni, a potem klamka stopniowo mięknie i znowu trzeba odpowietrzać.

Pytanie co może puszczać? Nie widać żadnego wyraźnego wycieku. Czy stawianie na gumę może powodować zapowietrzanie układu? Brzmi bzdurnie, ale rozważam różne opcje.

Mam plan żeby rozłożyć układ na części pierwsze i wymienić miedziane uszczelki na przewodzie (zamiennik stalowy). Myślicie, że pomoże?

2

Odp: Przedni hamulec DRZ

ja bym się dokładnie przyjrzał pompie hamulcowej

3

Masz na myśl zakup zestawu naprawczego czy zwykłe czyszczenie/skręcanie?

4

zestaw do regeneracji pompy hamulcowej + przesmarowanie tłoczków w zacisku ... a jak chcesz polepszyć hebel to stalowy oplot

life's 2 short 2be slow

5 Ostatnio edytowany przez Wanted (2013-04-27 12:33:46)

ja zmienilem oplot i nic nie dało tez musz zregenerować zacisk . Kolega mi mówił ze prawdopodobnie przepuszcza troszke pompka przy klamce moze Ty tez tak masz ? :) ale regeneracja zacisku tzn mały serwis uszczelkowy mysle ze nie bedzie na darmo ...

Suzuki drz 400 SM K6

6

Wanted napisał/a:

ja zmienilem oplot i nic nie dało

drogie dzieci. Stalowy oplot zakłada się dlatego, że przy wysokich temperaturach gumowy przewód puchnie. Zwiększa się wtedy pojemność układu i klamka hamulca wpada głębiej. Jest to niezbędne na torze.
Jeśli hebel jest słaby "na zimnym" to na pewno nie jest to wina przewodu

rmz 250
gas gas txt 250

7

dobre klocki to podstawa

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

8

Jest temat o hamulcu w derezynie, więc się podpinam.
Podpowiedzcie, czy w którejś wersji (pewnie sm:)) były montowane seryjnie tarcze 310mm? Jeśli tak, to może ktoś zmierzyć rozstaw śrub adaptera zacisku i ew. cyknąć jakieś zdjęcie tego ustrojstwa?

rmz 250
gas gas txt 250

9

Jutro cyknę foty i pomierzę.

Suzuki DRZ 400 '07 - sold
Suzuki RMZ 250 '04 - sold

https://www.facebook.com/CunningRiders