Temat: [ZRÓB TO SAM] Crash-pad na wydech, slider protector
Wiele osób wciąż wypytuje jak zrobić takie cudo, gdzie dostać materiały.
Sprawa wydawałaby się prosta, ale nie do końca tak jest.. Jedni kupują węże gazowe, drudzy węże stosowane w pneumatyce itp., ale nie przeszło im to przez myśl, że taki wąż może się stopić.
Ja kupiłem silikonowy wąż podciśnienia fi 10 w kolorze pomarańczy, bo tak mi pasowało. Niżej link
[url]https://allegro.pl/oferta/vacuum-10mm-przewod-podcisnienia-pomaranczowe-7438425009?utm_medium=app_share&utm_source=facebook[/url]
Po wygranej aukcji otrzymujemy nasz wąż o długości 1m.
Obwód moich końcówek wydechu wynosi równe 30cm, więc pociąłem wąż na 3 równe kawałki (do każdego wziąłem poprawke 2-3cm na wszelki wypadek).
Teraz do montażu będziemy potrzebowali obejme ślimakową (tzw. ciband) i śrubokręt (ja jeszcze nie uzbroiłem się w odpowiednie obejmy, dlatego póki co spiąłem węże na trytkach).
Odrazu mówie, że nie warto się bawić, szperać i szukać po całym internecie innych węży, bo te moim zdaniem są najlepszą i najkorzystniejszą opcją. Końcówka wydechy carbonowa nagrzewa się do mniejszych temperatur niż zwykła końcówka z kwasówki czy też innego metalu, a ten wąż, którego ja użyłem wytrzymuje temperatury do 250st C, więc żaden wydech mu nie straszny. Dodatkowo nie odbarwia się on pod wysoką temperaturą.