1

Temat: Supermoto na zimę

Witam!
W sezonie latam Kawasaki Zx7r, z racji aury Kawa poszło już w sen zimowy ale mam ochotę jeszcze pojeździć. I tu rodzi się pytanie do Was, co sądzicie o sm zimą? Jaki model? Jakie opony(czy zimówki czy wkręty)?
Nie zależy mi na roczniku, wyglądzie. Ma dawać dużo radochy :)
Moto będzie służyło do jazdy po asfalcie(śniegu) i trochę w terenie.
Wyczaiłem coś takiego: [url]http://allegro.pl/derbi-bi3-nie-dt-senda-sm-gpr-rx-wr-i2803024159.html[/url]
Nieukrywam, że cena jak najbardziej mnie zachęca.

2 Ostatnio edytowany przez Kowal SG (2012-11-24 17:37:00)

Odp: Supermoto na zimę

Fajne to Derbi wyczaiłeś, jak zamontujesz pług, to w zimie nawt chodniki poodśnieżasz.

exc 400                 www.oklejsie.pl

3

A może znajdzie się ktoś kto będzie znał odpowiedzi na pytania....

4 Ostatnio edytowany przez Kowal SG (2012-11-24 17:59:46)

Nie wiem czy na tak głupie pytanie ktoś będzie odpowiadał.  Do sm wkręty, weż się palnij, do swojej kawy wkręty zamontuj.

exc 400                 www.oklejsie.pl

5

Kup enduraka, wkrety lub nie i do przodu. Po co na sile upierac sie przy SM? Kowal ma racje. Zamontuj do sciga kolce i bedziesz mial to samo.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

6

Po to ze jak pierdyknie na ciężkim scigu o lód to może nie wiele z niego i z moto zostać, a na lekkiej popierdułce z kolcami która nie będzie zbyt narwana w miarę sprawnie, bezpiecznie i taniej można się pobawić na śliskim.
Najtaniej w stosunku frajda/koszty chyba wyjdzie yamaha dt125 obojętne czy na kołach sm czy enduro byle z kolcami jak chcesz jeździć tylko na śniegu i lodzie.
I prosze nie pierniczcie głupot ze sm to bedzie to samo co kawa zx7r chyba ze ktos jest zaawansowany w stuncie...

hybryda

7

mareklc4, dzięki za jedyną sensowną odpowiedź, do reszty się nie odniosę bo szkoda słów.
To moto z pierwszego postu warte cokolwiek?

8

Kariot, co nieco o Derbikach wiem więc może pomogę.

Piec to hiszpańska wariacja na temat silnika miraneli AM6 montowanego standardowo w Yamahach DT50.
Generalnie są trwałe i jeśli ktoś nie męczył go zbytnio jazdą na za wysokim biegu i zbyt niskich obrotach to nie ma się o co martwić, te silniki lubią wysokie obroty (max 12k rpm) i od przeciągania na niskich wybijają się łożyska wału.
Jednostka chłodzona wodą i dopóty dopóki działa chłodnica nie da się jej zagotować. Upewnić się należy tylko o sprawny termostat.
Trzeba sprawdzić skrzynię biegów, czy nie wyskakuje 1 i 2, z innymi biegami nie ma problemów, drugi luz pomiędzy biegiem 5 i 6 jest zjawiskiem normalnym, ot taka fanaberia konstrukcyjna, kosz sprzęgłowy nie powinien trzaskać na luzie i jeśli będzie go słychać oznacza to zabawę z sprzęgłem, i sprężynkami, choć części tanie.
Upewnij się, że dozownik jest i działa, to 2t więc potrzebuje do spalania mieszanki, no chyba ze lubisz pod stacją bawić się w mieszanie oleju z benzyną :)
80cc w tej konfiguracji powinno zapewnić jakieś 85~90km/h ogromną poprawę dałby sportowy komin, seryjne wydechy posiadają często zwężkę na początku przy oknie wydechowym, "katalizator" czyli siatkę filtrującą w połowie gruchy dyfuzora (dużo pomaga jej wycięcie) oraz zwężki w tłumiku.
Zawias, widze ze przód ma tu UPSa więc najprawdopodobniej to SHOWA, w przypadku klasycznych widelców siedziało by tam najpewniej Paioli lub Marzochi. Tył  jeśli nie ma zbiorniczka na gaz i powerlinka na wachaczu to najniższa półka Paioli, ot jest.
Heble to AJP, w zupełności wystarczają do zatrzymywania takiego potwora.
Ważne żeby sprawdzić elektrykę, Hiszpanie nie zabłysnęli pod tym względem i często jest  co poprawić.
Rama z przed 2002roku więc klasyczna stalowa rama rurowa, po 2002 roku Derbi stosowało ramę z profili.
Waga pewnie około 120kg zalana.
Jeśli wszystkie papiery są to cena nie głupia, pamiętaj że to seryjne 80cc, wiec niemieckie papiery jeśli są w porządku również będą mówić o 80cc a w Polsce tego nie zarejestrujesz jako motorower a już jako motocykl. Choć nie wiem jakie masz plany.

Yamaha TT600R 2001 - sold
KTM 625 SM 2004

9

moim zdaniem derbi bedzie za slabe, jak pisalem wczesniej minimum dt125.

hybryda