16

Odp: Pytanie ws. prawa jazdy :]

Niestety ybr 250 nie bedzie sie nadawala nawet do kursu na prawko a tym bardziej do egzaminu.
Na kategorie A2  co najmniej400ccm, o mocy co najmniej 25kW i nieprzekraczającej 35kW,
Wiec ybr sie nie lapie. Miejcie nadzieje ze jesli nie zdazycie w tym roku to wasze szkoly kupia motocykle przewidziane w nowej ustawie bo inaczej bedziecie nie przygotowani.
Ustawodawca niestety nie stworzyl zadnych przespisow przejsciowych wiec jesli nie zdazycie w tym roku praktyki zdac to w przyszlym roku bedziecie zdawac po nowemu czyli jesli robicie prawko pierwszy raz i macie mniej niz 24 lata to bedzie to kategoria A2.

Tak sie sklada ze jestem instruktorem wlasnie motocykla i jestem z tematem na bierzaco.
A tego czy przepisy wejda w zycie nikt na 100% nie wie. Ale wladze serio podchodza do tych zmian, w poniedzialem bylem na konferencji zorganizowanej przez wojewode i tak jak mowie nastawiaja sie na to ze przepisy rzeczywiscie wejda w zycie

17

No to jestem w dupie.... Jak nie uda mi się załapać teraz na praktykę to po nowym roku otrzymam A2 ? i później za 2 lata znowu musze płacić za cały kurs żeby mieć A ?

Dr.Bigos 0,7

Częstochowa okolice pisac !

18

Na to wychodzi...

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

19

niestety Bartku. Jednak nie wydaje mi sie ze kurs A bedzie w tej samej cenie dla kogos kto ma kat A2 i kogos kto pierwszy raz bedzie wsiadal na moto

20

zainspirowałem się waszą rozmową i przeczytałem ten artykuł :
[url]http://motormania.com.pl/porady/nowe-prawo-jazdy-2013-kategorie-am-a1-a2-i-a/[/url]

cytuję jakim motocyklem można jeździć po zdaniu A2:
"motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW (47,59KM) i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg"

Wniosek jest prosty... będzie nas co raz mniej :D
Który sprzęt spełni wymagania mocy do masy?
Ludzie na SM będą mogli dopiero jeździć na kategorii A (możliwość zdawania po 2 latach od zdania A2), czyli najwcześniej dopiero w wieku 20 lat

Husa Husa HUsaaabeeerg :D

21

Tylko ktore SM ma w dowodzie prawdziwą moc? Temat juz byl na forum, wiekszosc ma wpisane kilkanascie kW

525 EXC

22

Moja 450 ma dużo więcej niż 35 kW, a motocykl przy wadze 110 kilogramów musiałby mieć tylko 22 kW czyli 29 KM, nawet KTM 250 EXC-F ma więcej KM niż 29. Aż mi się nie chce wierzyć, że mógłbym zobaczyć w sprzęcie typu cross/enduro/sm mniej niż 29 koni mechanicznych. Jest gdzieś taki temat na forum ze skanami dowodów?

Husa Husa HUsaaabeeerg :D

23

U sąsiadów z zachodu są modne mocne motocykle poblokowane na jakieś kategorie mocowo. I tak np znajomy miał SV 650 z blokadami, które spełniało nowe warunki na A2 :)  Może i u nas teraz podobne będą.

Cagiva  SM 125-> Suzuki Rm 250-> Gasgas TXT PRO 280

24

Z tego co sie orientuje KTM robi tak ze swoimi wszystkimi maszynami, ba chyba nawet z RC8. Ubierz kolego kurtke, zapnij sie pod szyje, rekawiczki i jedz. Zdawalem w Srode i tez pogoda nie byla laskawa, ale jakos przezylem, a nawet zdalem za pierwszym. Jedynie co moge zyczyc to powodzenia, no i pogody.

P.S. Uwazaj na rowerzystow, informuj o zmianach pasa w naglych sytuacjach, mi np. koles stanal na srodku skrzyzowania na awaryjnych, albo ciagnalem sie za rowerzysta przez kilometr, bo co chwila skrzyzowanie:/

25

Ja akurat mocnego sprzętu sie nie boje, bo i czego, nie odkręcasz do końca i tyle, na egzaminie na 600 nie ma szans odkręcic.
Masa motocykla może być trudniejsza do opanowania na placu, ale za to moto nie bedzie gasło, z pewnością trudniej zadławić fazera niż ybr 250 :D Choć szczerze przyznam że nie wyobrazam sobie egzaminu na tak mocnym sprzęcie, wiem że moja 40 letnia ciotka robi teraz kurs, egzamin z pewnością częściej bedzie sie kończył glebą... :(
Ale myśle że nie ma co sie przejmować, kazde moto da sie ogarnąć, w końcu już jezdzimy, co innego gdy ktoś ma wyjechane 20 godzin na L :)

Husqy SMR-R 450

26

Sniegu najebało... :D mam nadzieje ze do wtorku zniknie na egzamin :(

27

Dzisiejszy temat na wp.pl [url]http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Nowy-egzamin-na-prawo-jazdy-jednak-pozniej,wid,15048324,wiadomosc.html[/url]  , wiec jak widać duzo duzo wątpliwosci jest ze to wejdzie akurat w 2013 :]

Poza tym jutro egzamin  :]

28

Dzisiaj wracałem ze szkoły, naokoło biało z tym, że droga akurat była sucha bez śniegu to jednego widziałem na motorze. Co do przesunięcia egzaminu to liczę, że wejdzie jeszcze później niż 2013, a jak nie, to przecież ten nowy też się da zdać :) a prawie wszyscy znajomi panikują i się modlą, żeby wszedł jak najpóźniej :)

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

29

Zawsze możecie dogadać się z instrukotorem że już wyjeździliście i wszystko macie zaliczone żebyś mógł zapisać się na egzamin teoretyczny i zdać na starych zasadach ;) a jazdy na wiosne dopiero dokończyć reszte

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

30 Ostatnio edytowany przez Sylwek (2012-10-29 18:56:37)

Koso ale wtedy na starych zasadach beda zdawali tylko teorie. Cala reszta no po nowemu o ile przepisy wejda w zycie :P
Niestety nie ma zadnych przpisow przejsciowych czy czegos podobnego ;/