1

Temat: Pytanie ws. prawa jazdy :]

Takie małe pytanko , 30 paz. mam egzamin na motor  i jak moze niektorzy wiedzą w tym tyg ma przyjść ochłodzenie jak i snieg , mam egzamin teoretyczny i praktyczny jednego dnia . Jak zdam teorie a egzamin praktyczny np: by odwołali to przez te 6 miesiecy mogł bym zdawac na starych zasadach? ( egzamin teoretyczny wazny 6 miesiecy) , bym nie musiał zaliczac takiego placu jak planuja na 2013 rok wprowadzić , gdyż na takim egzaminie praktycznym sie wiekszość ludzi połamie...

2

Odp: Pytanie ws. prawa jazdy :]

Z tego co wiem prawo nie działa wstecz, więc jeśli teraz zacząłeś kurs i robisz egzamin, to nawet po ponad 6 miesiącach powinieneś zdawać jak na starym placu. Zresztą wątpię że wszyscy się przygotują i te zmiany faktycznie wejdą w życie po nowym roku.

Suzuki DRZ 400 '07 - sold
Suzuki RMZ 250 '04 - sold

https://www.facebook.com/CunningRiders

3

Powinieneś na starych zasadach zdawać. Tak swoją drogą to mam nadzieje, że wejdą te przepisy, ale tak w styczniu 2015 :) albo chociaż luty/marzec 2014 :)

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

4

Tak naprawde to chyba nikt nie ma pewnosci jak z tym ma byc ;] dzisiaj mam jazde to moze sie czegos dowiem ...

5

Prawko nie działa wstecz tak jak pisał kolega wyżej i kurs zdasz po stopnieniu śniegu czyli może być tak że jak spadnie a za tydzień będzie sucho to będziesz zdawał(jak się nie mylę) :)

6

no ta ale chodzi o terminy , jak narazie czekałem 22 dni ... 3 tygodnie :d

7

Również jestem w trakcie robienia kursu prawo jazdy kategorii A. W czasie wyboru szkoły dowiedziałem się trzech innych wersji co do nowych przepisów. Jedna ze szkół twierdziła, że jeśli przystępuję do kursu przed 19 stycznia i nie zdążę do tego dnia zaliczyć pozytywnie egzaminu - następny zdawać będę na nowych zasadach. Następna szkoła zaś uważała, że jeśli zacząłem na teraźniejszych zasadach kurs, to do egzaminu przystąpię na warunkach, na których się uczyłem (bezwzględnie czy to będzie przed lub po 19 stycznia). Co najśmieszniejsze trzecia szkoła powiedziała mi całkiem inną "teorię". Jeśli zapisuję się na kurs przed wprowadzeniem nowych zasad, a zdawać będę po 19 stycznia - obowiązuje mnie nowy egzamin, z tym że jeśli go zdam to będę miał pełne A.

Więc wniosek z tego, że oni sami nie wiedzą co tak naprawdę się stanie z dniem wprowadzenia nowej ustawy.

Czy ktoś orientował się w bardziej wiarygodnych źródłach niż w szkołach jazdy?

8

Generalnie jeżeli zaliczysz teorię to egzamin jest ważny 6 miesięcy-w tym wypadku nic się nie zmienia. Egzamin praktyczny po zmianie zasad-będziesz miał po nowych. WORDu nie interesuje jak ośrodek przygotował Ciebie do egzaminu.

The creative adult is the child who has survived.

9

dopytałem sie instruktora , i jak przepisy sie zmienia bede na starych zdawac  , oni przedłużają to gdyż pogoda to nie nasza wina . Akurat jak skonczyłem jazde to przyszedł koles na 1 jazde i powiedział zeby tylko w tym roku zaliczył teorie potem na wiosne spokojnie moze zdawac sobie na starych

10

witam,aby rozwiać wasze wątpliwości to od 19 stycznia wchodzą nowe zasady i będzie to dotyczyło wszystkich osób zdających egzamin na prawko. I nie pytajcie się już nikogo czy będziecie jeszcze zdawać na starych zasadach nawet jeśli wcześniej zdacie teorię. Pozdrawiam.

11

Też tak słyszałem i wyczytałem. Ja mam teorie za sobą, i praktyke może uda się zrobić w listopadzie (jak będzie pogoda) a jeśli nie to na wiosnę i to już na nowych zasadach.

Jedyne co mnie niepokoi to to że wyczytałem, że przy egzaminie na A1 ma być motor o pojemności 125, przy A2 400, a przy A 600.... To nie wiem jak to zrobię bo w sumie to nigdy nie jeździłem na takim motocyklu, jedynie swoim 125 i na kursie. Oby ośrodek w którym robię prawko zakupił szybko odpowiedni pojazd bo muszę się chociaż raz przejechać na nowym motocyklu żeby go wyczuć.

Dr.Bigos 0,7

Częstochowa okolice pisac !

12 Ostatnio edytowany przez MarkoSM (2012-10-23 22:32:12)

hmm to po jaką cholere by wziął nowego ucznia jezeli by nie miał pewnosci? tak samo mowił na kursie o prawojazdy na B ...
Kursu uczyłes sie na starych zasadach i co nie zdązysz to wszystko w pizdu ???... na logike mozna wziąć to

I jaki word w Polsce bedzie przygotowany do nowych egzaminow na czas?...

13 Ostatnio edytowany przez rubin (2012-10-23 23:22:25)

Pomyśl też tak, że wraz z nowymi zasadami zostaje przemalowany plac. WORD musiałby posiadać dwa różne place. Nowe zasady dla wszystkich.

[url]http://www.kursant.wroclaw.pl/aktualnosci-wiecej-135.htm[/url]

MarkoSM
Po to, by zarobić. Jazdy doszkalające są bardziej opłacalne dla szkoły niż godziny w kursie ;).

The creative adult is the child who has survived.

14

Jak tak patrze to nie wiem gdzie np w wordzie na okęciu miałbym się rozpędzić do wymaganych 50km/h (mowa o prostej) motocyklem egzaminacyjnym nie zachaczając o egzaminy na kat B

15 Ostatnio edytowany przez Sikorini (2012-10-24 07:37:46)

Czym wy się przejmujecie :D  Jeżeli chcecie posiadać prawo jazdy oznacza to, żę musicie posiadać podstawowe umiejętności jazdy na moto. Więc czy będziecie robili stary plac czy nowy to nie powinno mieć znaczenia.

Jeżeli już tak sie upieracie na stary egzamin to myślę, że powinniście jak najszybciej na teorie się zapisać. Zaliczenie teorii powinno oznaczać w 50% zdanie calego egzaminu, którego się rozpoczęło. Czyli później można poprawiać po terminie praktykę i wciąż na starych zasadach.

Tym bardziej wątpliwe będzie zdawanie kategorii A2 i A. Skoro A jest dla bardziej "doświadczonych motocyklistów" oznacza to, że powinno się zdawać większym i mocniejszym motocyklem. A takiego ośrodki nie posiadają. Skoro u mnie był YBR 250 zapewne zostanie oddany do nauki na A2. A co z kategorią "A"? Jakoś nie widać nowych maszynek na placach.

Temat wałkowany co roku od paru lat o zmianie przepisów :)

Cagiva  SM 125-> Suzuki Rm 250-> Gasgas TXT PRO 280