1

Temat: DRZ 400 czy DT125/EXC125

Tak jak w temacie, długo o tym myślałem, teraz był temat na forum o EXC 125 i się zebrałem do napisania. Najważniejsze, żeby motocykl był w miarę tani w utrzymaniu, może za kilka lat będzie mnie stać na coś pokroju CRF450 czy EXC525, ale teraz wolałbym jeździć, niż patrzeć jak moto stoi w garażu bo nie ma za co oleju zmienić czy coś w tym stylu. W związku z tym, że mam tylko A1 bardziej mnie ciągnęło do jakiejś 125, ale nie wiem czy warto, bo w 2014 będę robił A lub A2, to zależy od wejścia nowych przepisów. Pomimo tego, że mam tylko prawko jakie mam, nie wykluczam większego motocykla, policja w tej kwestii większych problemów nie robi, jakbym miał szczególnego pecha to najwyżej 300 zł nie moje. W związku z tym proszę o poradzenie co będzie lepszym wyborem. Innych sprzętów też nie wykluczam, najważniejsze, żeby te modele były osiągalne jako SM (zaraźliwe to jest), chociaż jakieś ciekawe enduro też by mogło być, zawsze można przerobić.

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

2 Ostatnio edytowany przez Koso (2012-10-23 20:48:01)

Odp: DRZ 400 czy DT125/EXC125

bierz Drz, w Dt i innych 2t remont cie nie ominie
Za brak prawka nie 300, tylko 500zł

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

3

czekałem na ten temat od Ciebie:D sam chętnie tu będę zaglądał:P

4

Mandat mandatem (300 jeśli mamy jakąkolwiek kategorię), jednak pamiętać trzeba również że prowadzenie pojazdu bez uprawnień (> 125cc na A1) powoduje że ubezpieczenie OC/AC nie obowiązuje. W razie wypadku są kosmiczne problemy i koszty bo ubezpieczalnia dochodzić będzie regresem od nas kasy + odpowiedzialność z kodeksu cywilnego.

Warto się jednak zastanowić ...

5

skowronp napisał/a:

ubezpieczenie OC/AC nie obowiązuje. W razie wypadku są kosmiczne problemy i koszty bo ubezpieczalnia dochodzić będzie regresem od nas kasy + odpowiedzialność z kodeksu cywilnego.

no to jest chyba  najgorsze w tym wszystkim....

6

Koso napisał/a:

Za brak prawka nie 300, tylko 500zł

Mam już jedną kategorię, więc 300 zł. Kwestii wypadków nie poruszam, żeby nie zapeszyć.

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

7

poczkekaj, zrób normalne prawko i dopiero wtedy odpowiednie motory.
Co Wam się tak spieszy do tych dużych pojemności ... nauczcie się jeździć najpierw na małych pojemnościach.

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

8

Myśle że exc to dobry wybór, jechałem, idzie znacznie lepiej niz np huska :)Spalanie pewnie nie małe ale coś za coś :)
Tłoki z pewnoscią częściej niz w drz czy dt, ale to taki prawie wyczyn :)
Wkręca sie bajecznie, sprzęgło hydrauliczne na 1 palec, ja gdyby nie przesiadka na wieksze moto (być może exc)
to chętnie bym polatał na takim 125 :D Przez sezon raczej nie znudzisz sie nim, jak bedziesz latał w terenie, czy gumował, bo na prostych to po tygodniu r6 przestaje robić wrażenie :D

Husqy SMR-R 450

9

Dokładnie. Masz prawko A1 i chcesz jeździć po drodze?  Logiczne myśląc powinieneś kupić 125.
Skoro nie masz normalnego prawka oznacza, że jesteś młody i znów wnioskując - Będziesz miał czas na większe motocykle typu DRZ.

Przypominam, że wielokrotne zatrzymanie za brak kategorii może spowodować sprawą w sądzie i zakazem prowadzenia pojazdów.

EXC vs DT.  Jeżeli zamierzasz używać moto codziennie i w wiekszosci po drodze zdecydowanie DT. Spalanie , koszta serwisu i wytrzymałość są na plus dla DT.

Chyba, że cię stać na remonty i masz siana w zapasie także EXC bez gadania. Masa własna moc i inne czynniki pokazują, iż jest to najmocniejsze 125 - więc starczy na dłużej.

Cagiva  SM 125-> Suzuki Rm 250-> Gasgas TXT PRO 280

10

A myślałeś może o Husce SM 125 ? ;D

http://bikepics.com/members/bolekzko/

Honda XR 125 > Suzuki DRZ 400 SM > Suzuki DRZ 400 SM > Husqvarna SM 125 S > Suzuki DRZ 400 ESM > i znowu nic ..

11

kurde ludzie a wy dalej z tymi tlokami i korbami w Kacie. Po remoncie polegajacym na wymianie tloka, korby, lozyski i innych groszowych sprawach, ktore wyniosa Cie powiedzmy 1000zl jezeli bedziesz robil to sam, to taki KTM spokojnie 100mth nabije, a jest to calkiem sporo, mysle ze ok. 1,5 sezonu.

12

Aleksander.mx napisał/a:

kurde ludzie a wy dalej z tymi tlokami i korbami w Kacie. Po remoncie polegajacym na wymianie tloka, korby, lozyski i innych groszowych sprawach, ktore wyniosa Cie powiedzmy 1000zl jezeli bedziesz robil to sam, to taki KTM spokojnie 100mth nabije, a jest to calkiem sporo, mysle ze ok. 1,5 sezonu.

Łatwo kupić zajechany sprzęt który ma przelatane juz powiedzmy 120 mth na tłoku i 200 na korbie co może naprawde skończyć się dużymi kosztami, w mniej wysilonych wersjach jak dt czy sms raczej bym sie tego nie spodziewał bo tam sie liczy kilometry i sprzet starcza na znacznie dłużej :)

Husqy SMR-R 450

13

2014 to jeszcze jeden/dwa sezony powiem Ci z autopsji, że jeździłem jakieś dwa miesiące bez prawka i dopiero jak zdałem prawko zająłem się jazdą a nie wypatrywaniem czy gdzieś policja się nie czai, nie wspomnę o akcjach jak zdejmowali kogoś jadącego przede mną i o stresie. Niby mandat ale po pierwsze 500 PLN (to już kwota zacna lepiej za to coś w moto pogrzebać) i po drugie nie wiesz na kogo trafisz; jak ktoś będzie uparty to Ci da jeszce w kość (w ostateczności odroczenie na egzamin). Kup 125 pojeździsz i opylisz - zawsze ktoś nowy zrobi A1 i będzie szukał sprzęta jak zrobisz Ajuż docelową kategorię.

14

Pozdro że w setce zrobisz 100mth na jednym tłoku :D EXC 125 to nie jest piździk nie wiele mu brakuje do crossowej wersji SX - nie chciał bym widzieć cylindra po 100mth na jednym tłoku w 2t, a po za tym nie wiadomo ile kolega ma zamiar jeździć jedni jeżdżą codziennie itp a drudzy tylko w niedziele po kościele. Bierz DT 125 w SM kupisz w dobrym stanie i będziesz dbał to będziesz zadowolony miałem exc ale w wersji 'terenowej' długo na niej nie pojeździłem bo nie było z kim wsadziłem kupę kasy robiąc kupującemu prezent i sprzedałem po dwóch dniach od wystawienia na allegro. Sam miałem kupować DT SM ale mi zawineli z przed nosa i nic nie było ciekawego na allegro i znalazłem EXC którego kupiłem.

Bierz DT mimo że nie jeździłem ani nawet nie widziałem w wersji SM na żywo.

A Ty Aleksander lepiej sprzedawaj te swoje felgi za 4tys niż masz tak doradzać.