1

Temat: [K] Części do Husaberga - tuleja cylindra, itd. - skąd brać?

Witam,
potrafi ktoś wyczarować OEMowe części do Husaberga w nieco mniej zastraszających cenach?

Ci szaleńcy chcą przykładowo 1500zł, za tłok!! Tuleja też nie jest jakoś specjalnie tania....

Potrzebuję min. poniżych części (resztę będę szukał w zamiennikach albo dorabiał...) :

Tuleja cylindra - 82030005000
Ślizg łańcucha napędowego - 80004066000

pozdr
Michał, Wrocław
KTM EXC-R 530 [Alpina + Beringer] => Husaberg FS 650 Force [Berginer + Adler + Power4Suspension + Akrapovic]

2

Odp: [K] Części do Husaberga - tuleja cylindra, itd. - skąd brać?

A ślizgu nie kupisz z UFO np?
Nawet do mojej leciwej XR600R mają.

joł

3

SFMario napisał/a:

A ślizgu nie kupisz z UFO np?
Nawet do mojej leciwej XR600R mają.

Dzięki, sprawdziłem - niestety do rocznika 2006 nie robią.

pozdr
Michał, Wrocław
KTM EXC-R 530 [Alpina + Beringer] => Husaberg FS 650 Force [Berginer + Adler + Power4Suspension + Akrapovic]

4

Auner ci krzyknął 1500zł za tłok? Koleżka od którego kupowałem swojego Berga sprowadzał wszystko z UK, jak chcesz to mogę zapytać go o namiary ale podejrzewam że dużo taniej (o ile w ogóle taniej) nie będzie.

Husaberg FS 650

5

A musi być oryginalny?

Wiseco Wossner JE Pistons

joł

6

Husaj napisał/a:

Auner ci krzyknął 1500zł za tłok? Koleżka od którego kupowałem swojego Berga sprowadzał wszystko z UK, jak chcesz to mogę zapytać go o namiary ale podejrzewam że dużo taniej (o ile w ogóle taniej) nie będzie.

Dzięki, nie będzie raczej. Widziałem katalogi w UK. To "centralny" problem Husabergów. Oni chyba myślą, że sprzedają części do promów kosmicznych....

SFMario napisał/a:

A musi być oryginalny?
Wiseco Wossner JE Pistons

Tłok wezmę kuty Wössnera najpewniej. Na pewno nie OEM.

pozdr
Michał, Wrocław

7 Ostatnio edytowany przez wirus (2012-09-17 15:50:13)

Aco to za Husaberg dokładnie model/pojemność i rok... może coś taniej wyczrauję.

Pozdrawiam, Artur.

edit. już sobie znalazłem.

Oba numery które podałeś info z dealernetu : Artykuł wycofany ze sprzedaży.Brak możliwości zamówienia.

Polecam ślizg uniwersalny szukać lub dopasować od KTMa jakiegoś itp. a tłok --> olekmotocykle.pl

www.ART-KOMP.pl

8 Ostatnio edytowany przez Aleksander.mx (2012-09-17 15:57:00)

Dokladnie, slizg podejdzie od Kata, bo ten sam wachacz, problem w tym ze odwrotnie z lancuchem

9

wirus napisał/a:

Oba numery które podałeś info z dealernetu : Artykuł wycofany ze sprzedaży.Brak możliwości zamówienia.

Dziwna sprawa, bo znalazłem te indexy zarówno w USA jak i UK. Pytanie tylko jak tuleję ściągnąć ze stanów - transport może bym jeszcze załatwił, ale co z cłem?

wirus napisał/a:

Polecam ślizg uniwersalny szukać lub dopasować od KTMa jakiegoś itp. a tłok --> olekmotocykle.pl

Dzięki za info - obadam!

Aleksander.mx napisał/a:

Dokladnie, slizg podejdzie od Kata, bo ten sam wachacz, problem w tym ze odwrotnie z lancuchem

Obadam zatem organoleptycznie... Akurat z KTMem dobrze żyję, więc nie powinno być problemów.

PS. Dzisiaj powyjmowałem trochę łożysk... z kół, wahacza, itd... Wydaje mi się, że wszystko da radę wyrwać z SKFa i sporo zaoszczędzić...

pozdr
Michał, Wrocław

10

Chcesz tuleję cylindra specjalną zamawiać do wersji 650 Force ? , ja robiłem w szlifierni w Jedlinie Zdrój która się tym zajmuje i paru kolegów ode mnie też , Berg chodzi idealnie , profesjonalna robota . Jak chcesz , to mogę Ci podać namiary na Pw. A co do tłoka to jedynie kuty wossner , bo reszta przy tych silnikach zaczyna puchnąć i się zaciera .

Husaberg FE 600

11

Amadi187 napisał/a:

Chcesz tuleję cylindra specjalną zamawiać do wersji 650 Force ?.

To zwykła tuleja Berga 650... W nakładanie Nicasilu nie będę się raczej bawił - sam pewnie wiesz, że różne opinie krążą. A piec ma być zrobiony na 100%.

pozdr
Michał, Wrocław

12

mogę Ci dać namiary na to tulejowanie , a 200 zł to nie tak drogo , a zrobione dobrze + ew w twoim przypadku przesyłka .

Husaberg FE 600

13

Piec ma byc zrobiony na 100% wiec w ty, wypadku nie polecam tulejowania. Nowa ori tuleja do berga jest tańsza o 1000zł od nowego cylindra KTM wiec nie jest źle. Nicasil w gb kosztuje 1000zł, a nowa tuleja koło 1400. Tylko nową bym wkładał osobiście. Tłok wedle uznania, ale wossner jest ok

14

marcin1990 napisał/a:

Piec ma byc zrobiony na 100% wiec w ty, wypadku nie polecam tulejowania. Nowa ori tuleja do berga jest tańsza o 1000zł od nowego cylindra KTM wiec nie jest źle. Nicasil w gb kosztuje 1000zł, a nowa tuleja koło 1400. Tylko nową bym wkładał osobiście. Tłok wedle uznania, ale wossner jest ok

Dokładnie tak to widzę...

pozdr
Michał, Wrocław

15

Jedyne słuszne rozwiązanie to tuleja w oryginale i kuty Wossner ;-)

HUSABERG 82