1 Ostatnio edytowany przez trol (2012-08-20 12:24:00)

Temat: jazda bez wskazników-pytanie nowego w temacie

Witam, jestem nowy w temacie supermoto, planuje niedlugo kupić drz'e, po tym jak dosłownie chwile przeleciałem sie znajomego sprzętem (mega wrażenie na mnie zrobił) i tu moje pytanie: jak wam się jezdzi bez obrotomierza i wskaźnika paliwa? motocykle którymi jezdzilem (er-5, gsxf 600, dr350 - ok nie miała wskaźnika paliwa ale nie jezdzila w "trasy" czyli dojazdy do pracy itp) do tej pory miały te wskazniki i średnio sobie wyobrażam jazde bez nich :P macie jakies patenty czy to kwestia przyzwyczajenia, wyczucia? czy jest możliwość do drz'y zamontować obrotomierz (jeśli tak to czy to jest trudne i drogie i czy jest sens)? (nie wiedzialem gdzie zadac to pytanie) pozdro!

2

Odp: jazda bez wskazników-pytanie nowego w temacie

szczerze dla mnie to żadna różnica.. jeżdząc samochodem patrzysz na obrotomierz przy zmianie biegów? bo ja nie:) to już kwestia wyczucia.

Suzuki DRZ 400 '07 - sold
Suzuki RMZ 250 '04 - sold

https://www.facebook.com/CunningRiders

3

W aucie patrzę czasami na obrotomierz.
Ale w sm kto ma czas patrzeć na zegary? Jeżeli chcesz sobie pyrkać motorkiem i nie przekraczać 2tyś. obr. to ok. i ten motocykl nie jest dla Ciebie. Supermoto się zapierdala i tam nie ma czasu patrzeć na coś takiego jak zegary.
Co do wskaźnika paliwa. Większość wyczynów ma zbiornik 7-9 litrów. I gdybyś miał wskaźnik to byś widział tylko jak z minuty na minutę wskazówka leci w dół.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4 Ostatnio edytowany przez trol (2012-08-20 12:46:27)

wiesz, samochodem sie troche inaczej jezdzi :) ja jeżdżąc na moto i poznając jego możliwości gdzieś tam patrzyłem na zegarki i pewne wartości zapamiętywałem i wiedziałem czego sie moge spodziewac po sprzęcie w danym momencie, wlaśnie dlatego że raczej sie zapieprza na sm myslałem że warto wiedzieć np kiedy będzie odcinka :) nie jeździłem za bardzo to nie wiem ale skoro mówicie, że nie potrzebne to wierze :)

5

Twoje wymagania spełnia KTM 690 smc. Ma obrotomierz i wskaźnik paliwa.
Natomiast jeżeli myślisz o jakiejś 450 to naprawdę uwierz mi, że nie będziesz miał czasu patrzeć na zegary. A tego typu sprzęt wkręca się i spada z obrotów tak wściekle, że tak naprawdę patrzenie na obrotomierz było by mocno nie miarodajne.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6

jak ci bardzo potrzebny to można kupić akcesoryjny :
[url]http://allegro.pl/obrotomierz-stage6-uniwersalny-i2539464502.html[/url]
jeśli chodzi o obrotomierz to mi się jedynie przydawała w CBR kontrolka REV.
btw. Husqvarna TE ma w standardzie obrotomierz przynajmniej dopóki działa licznik :)

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"

7

ten KTM to troche za wysokie progi jak dla mnie :) myslę o drz'cie bo z tego co słyszałem (i czytałem) to sprzęt który wymaga najmniej nakładów na serwis itp i jest to "topór" i ciezko go popsuć :) dzięki za rozwianie wątpliwości co do obrotomierza

8 Ostatnio edytowany przez tadzik (2012-08-20 13:49:27)

trol napisał/a:

ten KTM to troche za wysokie progi jak dla mnie :) myslę o drz'cie bo z tego co słyszałem (i czytałem) to sprzęt który wymaga najmniej nakładów na serwis itp i jest to "topór" i ciezko go popsuć :) dzięki za rozwianie wątpliwości co do obrotomierza

no to musisz też poczytać/dowiedzieć się o LC4 - te silniki też często trudno popsuć jeżeli o nie dbasz.

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

9

-na początku jak nie masz wyczucia, a chciałbyś "domyślać się" na jakich obrotach jedziesz ...

tu masz tabelkę dla DRZ (15/41)

http://i93.photobucket.com/albums/l78/11Solitary25/DRZ-obroty.jpg

... na 99% nie będzie Tobie to potrzebne podczas jazdy

Hardcore - it's more than music...

10

hacker33 napisał/a:

W aucie patrzę czasami na obrotomierz.
Ale w sm kto ma czas patrzeć na zegary? Jeżeli chcesz sobie pyrkać motorkiem i nie przekraczać 2tyś. obr. to ok. i ten motocykl nie jest dla Ciebie. Supermoto się zapierdala i tam nie ma czasu patrzeć na coś takiego jak zegary.
Co do wskaźnika paliwa. Większość wyczynów ma zbiornik 7-9 litrów. I gdybyś miał wskaźnik to byś widział tylko jak z minuty na minutę wskazówka leci w dół.

haha dobrze powiedziane. Własnie mija mój 1 sezon na moto, kupiłem drz sm i potwierdzam ze ciezko tym pyrkac, jak sie juz człowiek oswoi  z tematem. Ogólnie sm prowokuje do zapierdalania . A co do wskaznika albo raczej jego braku to tez nic strasznego jak ci paliwa braknie to przestawiasz kranik na rezerwe i masz jeszcze 3l. Ja do rezerwy srednio robie jakies 160km

DR-Z 400SM K7