1

Temat: zamiana KTM 660 SMC na ... ?

patrząc za okno i rehabilitując nadgarstek od czasu do czasu nachodzi mnie myśl, po co mi to było ;)
Biorąc pod uwagę statystyki moich wypadków - supermoto okazało się bardziej urazowe niż jazda w terenie.

Zastanawiam się nad zamianą mojego SMC 660 na coś mniejszego z przeznaczeniem 75% teren 25 % asfalt. Oczywiście z dwoma kompletami kół.

W związku z tym że oprócz terenu, gdzie liczą się bardziej umiejętności jak moc, chciałbym pojeździć też trochę po asfalcie.
Wybór mój padł na 250 2T. Zastanawiam się też nad 125 2T, jednak tego typu moto nadaje się w wolny, techniczny teren. W rejonach gdzie mieszkam nie za dużo tego typu odcinków, więc setka raczej odpada.

Chciałbym dowiedzieć się od osób, które użytkują tego typu sprzęty, czy jest sens się w coś takiego pakować ( 250 2T)
Czy może nie lepiej w jakieś 450 w 4T

Nie mam dużego doświadczenia w dwupakach więc posłucham bardziej doświadczonych od siebie.
Decyzji finalnie jeszcze nie podjąłem, ale kto wie...

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

2

Odp: zamiana KTM 660 SMC na ... ?

ja choruje na 660 więc, jeśli byś chciał gas gas'a ;)

3

Myślę że powinieneś poszukać jakiegoś 4t po przesiadce z 660 to nie wiem czy spodoba Ci się charakterystyka 2t.

4

Tadzik a może kompromis i 250 4t ? np. WR250X/R

5

250 2T spalanie w terenie 10-15L/100km a bak ma 7L :) A pewnie można jeszcze więcej zjarać :p

450 4T w teren super sprawa.
Jeśli chodzi o mnie to głównym kryterium dla moto w teren są waga i niskie spalanie. Oczywiście mówię o jeździe enduro a nie crossowej.

WR250X fajne moto i kręci się jak złe. No i lekki i poręczne :)

joł

6

Farmer napisał/a:

Myślę że powinieneś poszukać jakiegoś 4t po przesiadce z 660 to nie wiem czy spodoba Ci się charakterystyka 2t.

jeździłem kilkakrotnie na husq wr125 kumpla i zadziwiał mnie ten motocykl w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu :)
Nie zmienia to jednak faktu, że lubię jeździć od dołu.
Tylko z drugiej strony przy 4T serwisy są kosztowne...

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

7

SFMario napisał/a:

Jeśli chodzi o mnie to głównym kryterium dla moto w teren są waga i niskie spalanie. Oczywiście mówię o jeździe enduro a nie crossowej.

no i właśnie tego szukam.
Ideałem byłoby mieć 125/250 w 2t na tor i zostać przy 660 na asfalt. No ale jeszcze nie mogę sobie na to pozwolić.

Czyli chyba mamy zwycięzcę 450 ...
ma ktoś KTM EXC 450 ?

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

8

SFMario napisał/a:

250 2T spalanie w terenie 10-15L/100km a bak ma 7L :) A pewnie można jeszcze więcej zjarać :p

WR250X fajne moto i kręci się jak złe. No i lekki i poręczne :)

joł

bez przesady z tym spalaniem w 250 2t wszystko zależy od kierowcy. Jeśli chodzi o jazdę po lesie to 250 2t faktycznie może wystarczyć nie trzeba jej tak piłować jak 125 2t.

f4i stunt, drz 400 sm

9

Hahah jeździłem 250 w 2T.
Nie da się tym normalnie jeździć i pali tyle co napisałem.
Kolega z którym się włóczyłem przez 2 lata iał CR250R.

Zajebiście to wymiatało ale np na piaskowni, na torze "hand made" :p

KTM EXC 400/450 super sprzęty, pod warunkiem że trafi się na nie zmęczony życiem egzemplarz :/

joł

10

CR 500 :d

Husaberg FS 650

11

Husaj napisał/a:

CR 500

proszę bez żartów :)
[url]http://www.youtube.com/watch?v=eZgQ72IhzaY[/url]
3:40

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

12

miał strój KTM, dlatego...

ja po jednym sezonie przejeżdżonym na Husce 610, przejechałem się kolegi exc 250 2t i to co wyczyniał ze mną ten sprzęt na długo pozostanie mi w pamięci :D Jakbym miał wybierać coś dla siebie na enduro to raczej 450 w 4t

Husaberg FS 650

13

latam z kumplem po terenie (on na SX 250 2T)
i przy enduro jezdzie pali mniej lub tyle samo co moja 640
ale to nie jazda torowa i cwiara chodzi na 40%
ogarniecie tego nie jest takie proste

14 Ostatnio edytowany przez tadzik (2012-07-31 16:43:05)

no właśnie ja raczej kieruję się w stronę jazdy enduro
ale nie na jakieś wypady po 250 km lasami, tylko raczej pojeździć coś po górach, ewentualnie po płaskim, dwa kółka na torze a potem znowu jazda gdzieś w krzaki

no i od czasu do czasu asfalt na czystych kołach

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

15

4t to najlepsza opcja do takiego uzytkowania
450 lub 525
sam z checia bym na takie cos zmienil ale musial bym dokupic cos na droge
a na 2 mnie poki co niestac