1

Temat: wymiana oleju ...

panowie wiem ze byl ten temat na forum juz poruszany nie raz ale wole miec wszystko jasno wytlumaczone gdyz nie chce nic zchszanic, prosił bym bardzo jesli by ktos napisal krok po kroku wymine oleju w ktm lc4 z 2005  ( posiad wlew w ramie ) i ile tam oleju idzie. dzieki !

ale bym się dzisiaj wy*ebał !

2

Odp: wymiana oleju ...

[url]http://lc4.pl/index.php?topic=12.0[/url]

-----------------------------
XT500 -> 625SMC -> WR426 -> EXC200 -> Hornet 600 -> CBR 954RR -> Speed Triple 1200 RS

3

Bóg zapłać dobry człowieku

ale bym się dzisiaj wy*ebał !

4 Ostatnio edytowany przez michalp (2012-07-25 11:21:23)

ja mam podobne pytanie  z tym ze posiadam model z roku 08 smc. Ile oleju tam wchodzi i czym go zalać.
Stan oleju powinien być w połowie tego oczka z prawej strony silnika?

690 SMC --> SOLD

5

W 690 SMC nie masz oleju w ramie, tylko w silniku.
Wchodzi coś koło 1,8 litra i stan trzymasz między kreskami na oczku. Z tym, że w Profi zalecali trzymać pod górną.
Ja leje Motorexa 10W60

Rozgrzewasz silnik,
zlewasz olej,
wymieniasz dwa filtry papierowe,
czyścisz dwa filtry siatkowe,
zalewasz olejem pamiętając, aby wcześniej wszystko dokręcić łącznie ze śrubą spustową i gotowe.

Stan sprawdzasz po kilkuminutowym rozgrzaniu silnika i kilkuminutowej przerwie na spłynięcie oleju - na płaskim podłożu i moto w pionie.

0,654l SMC AKR

"Dialogi nie dobre... Bardzo nie dobre dialogi są.
Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

6 Ostatnio edytowany przez michalp (2012-07-25 22:42:39)

Hehe dzięki  wiedziałem ze olej jest w silniku a nie tak jak w poprzednim modelu.

Ja myślałem nad tym olejem Putoline 10W60 ESTER TECH Off Road 4+ jest tak samo dobry jak motorex?

Jeszcze dopytam filtry papierowe są po obu stronach silnika pod tymi małymi dekielkami przykręcane na dwie śruby a gdzie znajdują się te filtry siatkowe które się czyści?

Rozumiem ze w SMC jest jeden obieg oleju i skrzynia jest smarowana olejem silnikowym?

690 SMC --> SOLD

7

Jeden obieg, jedno sitko jest obok śruby spustowej po lewej stronie silnika pod wajchą biegów, drugie z przodu silnika po prawej mniej więcej pod filtrem oleju,

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

8

filtry siatkowe:
str.22 nr części 22

[url]http://ktmsklep.pl/katalog/9,57,147,289/rocznik-2008/supermoto/690-smc/silnik[/url]

filtry papierowe:
str.22 nr części 15 i 16
HilfoFiltro
HF155 i HF157
Większość producentów stosuje tę samą numerację

0,654l SMC AKR

Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

9

ok dzięki za wszystko, na koniec czy ten oring jest wielorazowego użytku który uszczelnia filtr papierowy czy jest razem z filtrem przy zakupie?

690 SMC --> SOLD

10

Ja miałem jeden filterek z o-ringiem w zestawie , drugi bez :)

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

11

gierwi napisał/a:

Miałem to samo w HF

0,654l SMC AKR

12 Ostatnio edytowany przez michalp (2012-07-26 00:03:53)

Może nie będę zakaładać nowego tematu jak już tu rozmawiamy to może polecicie jakieś sprawdzone w dobrych cenach sklepy w których można by było zamówić od razu filtry i olej przy jednej przesyłce olej interesował by mnie Putoline 10W60 ESTER TECH Off Road 4+ bo taki teraz jest wlany.

690 SMC --> SOLD

13

maciey napisał/a:
gierwi napisał/a:

Miałem to samo w HF

Ja to miałem w OE!

14

gierwi napisał/a:
maciey napisał/a:
gierwi napisał/a:

Miałem to samo w HF

Ja to miałem w OE!

Zapewne o-ringi wymienia się co drugą zmianę oleju.
Raz jeden, raz drugi. ;D;D

0,654l SMC AKR

15

panowie, macie jakis patent jak wyjac te filterki papierowe bo normalnie mnie krew zaleje!!!!

KTM 690 SMC-sprzedany:)
Szukam-kupie Honde CR-CRF w pelnej specyfikacji SM odpicowana cena do 35tys