1

Temat: Co decyduje o roczniku motocykla?

Mam takie pyt- mianowicie co jest wyznacznikiem roku produkcji motocykla? Czy jest to rama ,silnik czy jeszcze cos innego?
Pytanie takei mnie nurtuje gdyz chcialbym kupic motocykl a dokladnie HD i przebudowac go pod siebie. Zalezy mi na tym by byl zajerestrowany jako zabytek , ale chcialbym uzyc czesci z moto z rocznika 2005. Czy jak kupie 30 letniego HD i drugiego z 2005, to da sie tak zrobic by ten nowszy np ,po otrzymaniu i przerobieniu ramy z tego starszego byl zajerestrowany jako zabytkowy? Troche to skaplikowane co napisalem ale chodzi mi glownie o to, co zrobic by nasz motocykl postarzal sie o np 20 lat? :)))

KTM 690 SMC-sprzedany:)
Szukam-kupie Honde CR-CRF w pelnej specyfikacji SM odpicowana cena do 35tys

2

Odp: Co decyduje o roczniku motocykla?

Rama musi być 20-letnia, reszta części jest nie ważna może byc nawet nowa :)

Husqy SMR-R 450

3

z tego co słyszałem kiedyś od znajomego który rejestrował samochód jako zabytek to takie coś ogląda rzeczoznawca i warunkiem są oryginalne części i coś tam jeszcze - nie wiem na 100% czy to prawda ale jeśli tak to możesz mieć problem ze swoim mixem ;)

SUZUKI DRZ 400 SM K6 ---> KTM 525 EXC SM

4

rejestracja na zabytek wiąże się z wizytą u rzeczoznawcy + konsterwatora zabytków, to oni decydują / potwierdzają że to zabytek, dodatkowo wpisem do rejestru zabytków, później nie można np sprzedać pojazdu za granicę

5

Ale czy ja musze kogokolwiek informowac o moich przerobkach? Hmm?? Jutro zadzwonie do jakiegos warsztatu specjalizujacego sie w budowie HD custom ,pewnie oni wszystko wiedza? Znacie jakis ciekawy warsztat? W necie nie ma tego wiele:((

6

Google ?

[url]http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/rejestracja_pojazdu_zabytkowego-a_3045.htm[/url]

Pojazd zabytkowy powinien:
mieć co najmniej 25 lat,
być nieprodukowany (w modelu) od lat 15,
posiadać minimum 75 proc. zachowanych oryginalnych części (w tym główne podzespoły).

Pojazd młodszy niż 25-letni może zostać wpisany do rejestru zabytków, jeżeli jest egzemplarzem unikalnym i charakteryzuje się przynajmniej jedną z niżej wymienionych cech:
posiada unikalne rozwiązania konstrukcyjne,
dokumentuje znaczące etapy rozwoju techniki motoryzacyjnej,
był związany z istotnymi wydarzeniami historycznymi,
był użytkowany przez osoby powszechnie uznane za wyjątkowo ważne,
ma związek z ważnymi osiągnięciami sportowymi,
posiada oryginalne wykonanie lub został odrestaurowany,
został odtworzony wiernie, zgodnie z technologią z okresu jego produkcji.

i can do this .. here, hold my beer

7

Ja znam "red garage motorcycles" są z poznania i HD składają juz kope lat, bardzo spoko ziomki, napewno będą zorientowani :)

Husqy SMR-R 450

8

Warunkiem rejestracji motocykla jako zabytkowy jest nieodbieganie od oryginału. Czyli raczej się nie da.

9 Ostatnio edytowany przez maciey (2012-07-11 22:38:26)

Z tego, co się orientuję, to aby zarejestrować pojazd jako zabytek, nie może być przerabiany.
Musi posiadać 90-kilka% części oryginalnych i pewnie jeszcze milion innych uwarunkowań.
EDIT
tak, jak HEMP pisze: 75%

0,654l SMC AKR

"Dialogi nie dobre... Bardzo nie dobre dialogi są.
Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

10

dokładnie mam kolegę rzeczoznawcę i pytałem się go o zabytki.
Jeżeli odrestaurujesz taką maszynę i chcesz zarejestrować jako zabytek to twoją maszynę ogląda rzeczoznawca - a dokładnie sporządza dokumentację która z tego co pamiętam zawiera jakieś 60 stron i składa się w większości ze zdjęć.
Oczywiście musi w pełni odzwierciedlać oryginał itd. (części chyba muszą być w 75% oryginalne).
Jutro się wypytam dokładnie co i jak.
Aaaa...z tego też co pamiętam to jeżeli zarejestrujesz to jako zabytek i będziesz w posiadaniu zabytku to spada na Ciebie obowiązek ochrony zabytku:)

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

11

Widze ,ze bedzie problem:((, a szkoda ,bo mozna by oszczedzic z 50.000zl :)))

dzieki za odp i namiary

12

kusloncu napisał/a:

Rama musi być 20-letnia, reszta części jest nie ważna może byc nawet nowa :)

Czyli jak zmienię ramę na nową to będę miał  nową huśkę.

Huśka 510 sm + yzf 250 + busik na 3 moto + spore chęci do spalania etyliny