1

Temat: Zmiana zawieszenia w dr 350

Cześć, jako że od chyba roku nie byłem obecny na forum, witam wszystkich serdecznie. Mam na stanie dr350 z '94r, silniczek zdrowy, skrzynia itd. ale mam pewien kłopot. Troszkę mi się wyrosło i mam 195cm i 87kg, i fabryczne zawieszenie w dr jest dla mnie stanowczo za miękkie. Zastanawiam sie nad jakąś zamianą, i doszedłem do wniosku że są dwie opcje: pierwsza to wymiana sprężyn na progresywne, z przodu i z tyłu, a druga polegać ma na wymianie zawiasu na części z jakiegoś KTM-a lub czegoś w tym stylu.
Kłopot w tym że nie wiem czy będzie mi pasować rura sterowa, oraz jest to dość kosztowne. Z kolei nie wiem jak duża będzie różnica w zachowaniu moto po zmianie samych sprężyn :/.
I tu moja prośba, abyście się wypowiedzieli koledzy, co waszym zdaniem bardziej się opłaca. Nie ukrywam że kasa gra duuuużą rolę.
może ktoś na forum też miał podobny dylemat, i był by w stanie podać jakieś informacje.
Chciałbym najpierw sie uporać z zawiasem, a potem kombinować jakieś koła sm, z tym że budżet bardzo napięty, i nie da się wszystkiego na raz zrobić.
Z góry wielkie dzięki, i pozdrawiam
Bartek

Suzi dr350s '93
Urzęduje na żywiecczyźnie ;)

2

Odp: Zmiana zawieszenia w dr 350

ja mam dr 350 z zawieszeniem od KTM chyba adventure (WP Extreme) i na kołach supermoto - takiego już kupiłem.
Wydatki związane z nieoryginalnym zawieszeniem - przynajmniej o co mi wiadomo :
1. Inne zawieszenie -  kosztowna sprawa.
2. Inna ośka.
3. Dystanse.
4. Przejściówka zacisku
5. Możliwe że inna tarcza ham. (teraz próbuje DR z powrotem przestawić na koła enduro i się okazało ze fabryczna tarcza jest za mała do tego mocowania zaciwku w tych lagach.

btw co do kół SM ja mam od Cagiva River - sprzęt rzadki, ale koła powinny być tanie. Jak będziesz brał koła sm - bierz razem z przednim zaciskiem, fabryczny zacisk dr nawet na tarczy 320 jest słaby

Suzuki DR 350@SM i Aprilia Mana 850GT

3

Wielkie dzięki Vlad za odzew, czyli z tego wynika że wymiana odpada. Przydała by się jeszcze informacja co do zmiany sprężyn, z tego co czytałem to poprawa jest wyczuwalna. Pytanie tylko gdzie takie dostać i ile kosztują, oraz czy warto??

Suzi dr350s '93
Urzęduje na żywiecczyźnie ;)

4

Moim zdaniem nie ma potrzeby kupować i wymieniać zawieszenia a na dodatek całej masy rożnych podzespołów tylko po to aby przekonać sie czy warto było czy nie. Uważam ze można by było poddać taki zawieszenie typowemu tuningowi czy jak to można nazwać przystosować je do wagi kierowcy oraz do potrzeb kierowcy i ew, predyspozycjom kierowy. Z racji ze zajmuje sie tym  na co dzień w firmie Twenty , powiem ze taka operacja kosztuje 380euro i nie ma z tym żadnych większych problemów oraz nie trzeba nic zmieniać a na dodatek zawieszenie jest poddane gruntownemu przeglądowi wymienione będą wszelkie uszczelniacze .

http://www.power4.pl/

power4susp@gmail.com