16

Odp: Supermoto do 6000zł?

No rozumiem że musi swoje spalić ale nie będę nim jeździł tylko w weekendy ale przez cały tydzień i spalanie na poziomie 7 litrów było by problemem. Chciałbym się dowiedzieć ile tak pali przy spokojnej jeździe?

17

Myślę że przy takiej normalnej jeździe bez stawiania na koła i palenia gumy to do 4,5-5l da sie zejść ale wtedy już niema takiej radochy z jazdy.

18

Można jeździć SMką spokojnie i ekonomicznie.. tylko po co? Jeśli nie lubisz poszaleć to na innym moto będzie Ci wygodniej

http://bikepics.com/members/rr666/
XF650 -> LC4 SM+E -> Z1000 -> EXC400 E+SM -> Transalp 600 '96 (jeszcze kiedyś SM kupię!)

19

mateo127 napisał/a:

Chciałbym się dowiedzieć ile tak pali przy spokojnej jeździe?

SUPERMOTO I SPOKOJNA JAZDA :-DDDDDD

Nie ma dnia żeby obyło się bez odkręcania manety do oporu :)

READY TO >> TERROR

20

Mam zamiar dojeżdżać w ciepłe dni nim do szkoły i wtedy mam zamiar jeździć spokojnie. A jak mam jeździć dla przyjemność to o spokojniej jeździe nie mam mowy i liczę się ze spalaniem na poziomie 7 litrów. A ile kosztuje przeróbka: koła, tarcza i co zrobić z zawieszeniem żeby je utwardzić?

21 Ostatnio edytowany przez Olaff (2012-12-16 22:13:24)

Kompletne koła dostaniesz już od 1,8 tyś, na lepszym wypasie to cały zestaw z tarczą dostaniesz za 2,5 tyś. Do przedniego zawieszenia robisz zabieg wymiany oleju na gęstszy i tyle. Tył dobrze jak jest miękki.

[url]http://allegro.pl/ktm-lc4-supermoto-xt-dr-exc-xc-yz-620-520-426-i2852097271.html[/url]

[url]http://allegro.pl/kola-supermoto-crf-drz-ktm-yzf-i2860792122.html[/url]

Są oczywiście droższe, ale po co to komu :p

READY TO >> TERROR

22 Ostatnio edytowany przez mateo127 (2012-12-22 20:19:04)

Ostatnio miałem więcej czasu i zacząłem szukać supermoto i zauważyłem że 125 w 2t można kupić już za 6000-7000zł i dość młode bo rok produkcji po 2000. Są już na kołach supermoto więc nie trzeba było nic przerabiać tylko zastanawia minie jedno czy jakbym takiego zakupił czy nie znudziłbym się szybko. Motorek mi jest potrzebny na jakieś 2 sezony? Przemawia przeze mnie jeszcze jeden argument że z silnikami 2t miałem trochę do czynienia i np. jestem w stanie sam wyregulować gaźnik czy też wymienić tłok. Jest jeszcze kwestia spalania tak jak pisałem wyżej znalazłem dużo rozbieżnych opinij od 3-12l na setkę. Mam na oku Aprilie MX 125, Husqvarna SM 125 i Yamahe DT 125 X jednak bardziej jestem za MX i DT bo mają większe i wygodniejsze kanapy. Proszę o napisanie tak mniej więcej ile może palić przy spokojnej jeździe i przy agresywnej jeździe po ulicy?

23

Ja bym celował w Husqe albo Apke. Każda 125 w 2t zdąży się znudzić w przeciągu 1 sezonu i szybko będziesz chciał zmienić (szczególnie jak polatasz z kimś na terrorze z Twoich okolic). Miałem DT X i powiem to samo co poprzedni właściciel, przy ostrej jeździe nie wzięła więcej jak 6l

READY TO >> TERROR

24

A duża różnica jest między FMX 650 i dt 125 X bo niby różnica mocy wynosi jakieś 10KM? Ale stosunek masy do mocy będzie zbliżony.

25

Myśle, że nie ma co porównywać FMX i DT :) Niebo, a ziemia w ogóle w innej kategorii.

READY TO >> TERROR

26 Ostatnio edytowany przez mazziwrx (2012-12-22 21:51:55)

mateo127 napisał/a:

Ostatnio miałem więcej czasu i zacząłem szukać supermoto i zauważyłem że 125 w 2t można kupić już za 6000-7000zł i dość młode bo rok produkcji po 2000. Są już na kołach supermoto więc nie trzeba było nic przerabiać tylko zastanawia minie jedno czy jakbym takiego zakupił czy nie znudziłbym się szybko. Motorek mi jest potrzebny na jakieś 2 sezony? Przemawia przeze mnie jeszcze jeden argument że z silnikami 2t miałem trochę do czynienia i np. jestem w stanie sam wyregulować gaźnik czy też wymienić tłok. Jest jeszcze kwestia spalania tak jak pisałem wyżej znalazłem dużo rozbieżnych opinij od 3-12l na setkę. Mam na oku Aprilie MX 125, Husqvarna SM 125 i Yamahe DT 125 X jednak bardziej jestem za MX i DT bo mają większe i wygodniejsze kanapy. Proszę o napisanie tak mniej więcej ile może palić przy spokojnej jeździe i przy agresywnej jeździe po ulicy?

Huska w porównaniu do Apki prowadzi się znacznie lepiej i jest dużo wygodniejsza, ma lepszy silnik !

Bez moto...

27

Z spalaniem 125 jest różnie moje dt potrafi 10l wciągnąć tylko wtedy zawór wydechowy nigdy się nie zamyka ;D
Jeśli chcesz kupić 125 to apka mx jest naprawdę fajnym motorkiem znajomy ma i jest bardzo zadowolony,
Chodź jak masz uprawnienia to kup coś większego, 125 szybko ogarniesz a żądza mocy dalej będzie tobą władać
może poszukaj coś w stylu wr 250 f?? mało pali a i moc jest większa

28

M@ły_DT napisał/a:

Z spalaniem 125 jest różnie moje dt potrafi 10l wciągnąć tylko wtedy zawór wydechowy nigdy się nie zamyka ;D

Jeżeli dt ma dobrze wyregulowany gaźnik i zawór wydechowy to nigdy nie spali więcej niż 6 litrów :)

Go big or go home!
Największa forma kontroli jest wtedy kiedy myślisz, że jesteś wolny.

29

No wolałbym coś mocniejszego ale za 6000zł będzie ciężko coś kupić żeby było już przerobione na supermoto.

30

Jestem w podobnej sytuacji i też szukam enduro/SM w takiej cenie.
biorę pod uwagę tez moto na brudasach bo i tak drugi komplet kół będę kupował.
Według mnie do tej ceny można kupić KTMa LC4 620 EGS , xr 250, dr 350/650
I nie mysl że spalanie 6-7l to duże bo dla SM to norma :D

KTM LC4 SM/Enduro