16 Ostatnio edytowany przez bartolini76 (2011-12-14 12:33:22)

Odp: RM-Z 450 street legal

Mam mały problem. Próbuję wyregulowac zawory. Wszystko jest dla mnie jasne. Muszę dobrac płytki zaworowe.Wg manuala po prostu wyciągamy popychacze. I tu zaczynają się schody. ni huhu nie mogę ich wyciągnac. Mogę nimi obracac, delikatnie wychodzą i blokada. Nie chcą wyjśc i koniec. Znalazłem w necie, że można to zrobic po prostu ręcznie lub za pomocą magnesu u mnie nic, ciągle tkwią na miejscu. i jak tu dobrac się do płytek zaworowych. Ratunku, bo się wkurwiam niemiłosiernie i boję się, że coś spierdaczę,,,

Nieważne co masz pod dupą, liczy się co masz nad nią...
RM-Z 450 jeszcze na brudasach...

17

Tam jest jak w DRZ cie ? - jak tak to ja wyciagałem magnesem od dysku twardego i wyszlo

18

pewnie olej zassał trochę, dobry magnes i wyjdą

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

19

Dobra będę próbował...
Dzięki

20

No i dupa...Po długich bojach z magnesem udało się wyciągnąc jeden popychacz. Faktycznie zassało się diabelstwo. Może sprężone powietrze coś pomoże...

21

Ty się młody streszczaj - łykend się zbliża ;) - a ten magnes mocny masz? - jak chcesz to mam jakiś stary twardy dysk z kompa - mogę ci magnes wydłubać

22

Dawaj ten magnes , bo już cierpliwośc tracę...

23

Odezwij się popołudniu do mnie dysk już włożyłem do torby i zabiorę do domu - wystarczy go rozbebeszyć

24

Magnes neodymowy z hdd cuda potrafi :). Tylko z paluszkami uwazaj :)

DRZ 400 Y
Husaberg F(E)S 570

25

Sprawa się wyjaśniła.Wyrobiło się łoże ślizgowe wałków rozrządu tworząc rant na którym blokuje się popychacz. Teraz się zastanawiam jaka była przyczyna tego. Czy kiepskie smarowanie, poprzedni właściciel nie zmieniał oleju jak trzeba, rzadko zaglądał do do zaworów? Trzy zawory mieściły się jeszcze w tolerancji, ostantni wydechowy przez to , że opierał się na ranciemiał prawie 0,9 mm luzu. W związku z moim odkryciem, planuję rozebranie całej góry silnika i uważnej ocenie zużycia. W razie potrzeby wymiana tłoka, pomiary cylka i ewentualna zmiana góry.

26

Raczej brak smarowania, jazda bez oleju lub brak wymian oleju .

27

Istnieje ryzyko, że będzie musiał wymienić całą głowicę.
O ile pamiętam to chyba wygląda to jak w yzf-ach i WR-kach, że nie ma panewek miedzy wałkiem a głowicą.

http://www.bikepics.com/members/cichy929/
CRF 490 sumo & CRF 250 MX

28

cichy napisał/a:

Istnieje ryzyko, że będzie musiał wymienić całą głowicę.
O ile pamiętam to chyba wygląda to jak w yzf-ach i WR-kach, że nie ma panewek miedzy wałkiem a głowicą.

I tu zaczynam się zastanawiac. Glowica oprócz wyrobionego rantu nie wygląda na przytartą, Wałki rozrządu też wyglądają dobrze. Nic niepokojącego się nie dzialo wcześniej( zawory i rozrząd pracowały cicho). Zaryzykuję i usunę te ranty, dobiorę płytki zaworowe, poskładam do kupy. Jak się zesra to trudno i tak będzie góra do wymiany.

29

Jak się wyklepał rant, to może być za duży luz, co z kolei doprowadzi do spadku ciśnienia na magistrali  olejowej.

http://www.bikepics.com/members/cichy929/
CRF 490 sumo & CRF 250 MX

30

przypadkowo zauważyłem [url]http://allegro.pl/glowica-silnik-suzuki-rmz-450-rm-z-450-zymek-i1956509471.html[/url]

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba