16

Odp: pytanie DRZ

Dodam tylko, że moja też pali ok. 100ml/1000km więc po prostu chyba tak mają.

bbu
DRZ400SM

17 Ostatnio edytowany przez fistach (2011-06-29 08:32:59)

kumplowi jakis czas temu DRZtka zaczela wpierdzielac duzo oleju.
na 200km dolewal z 100ml spokojnie.
Bylismy pewni ze szykuje sie remont a okazalo sie ze pierscien sie zapiekl na cylindrze, wiec nie rozszerzal sie jak powinien.
Dla pewnoscie wymienilismy pierscien i spalanie oleju oczywiscie zmalalo.
Co smieszne, ze praktycznie wogule nie kopcil ! ale jak sie za nim jechalo to bylo czuc  spalony olej....

Huska 701 '17

18

A jak inni userzy i ich drztki?
Też łykają??

Da się sprawdzić jakoś przy zakupie czy moto bierze olej??

;)

19

każda bierze, chyba że nowy tłok wstawisz, wątpię że ktoś da ci pojeździć cały dzień bo inaczej tego nie sprawdzisz

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

20 Ostatnio edytowany przez dukeSebo (2011-09-30 09:31:20)

Wszystkie palą olej i stąd przy DRZetach jest tak ważna kontrolowanie poziomu oleju. Często się zdarzają zatarcia silnika z powodu niskiego stanu oleju.
To jest coś z czym każdy posiadacz drezyny musi nauczyć się żyć.
Częste sprawdzanie poziomu oleju :P

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

21

No, ale 100 ml na 300 km wydaje mi się dużym spalaniem oleju :)

;)

22 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2011-09-30 10:46:58)

Widze ze sugerujesz sie moja odpowiedzia sory ale zle napisalem tj ok 250 mil 100 ml. I tak jak hacker napisal.ponizej im bardziej bedziesz dawal.w palnik to zuzycie bedzie troche wieksze. Ale i tak jakiego sm-a bys nie kupil to wiedz, ze priorytetem w jego podstawowym serwisowaniu bedzie sprawdzanie-dolewanie oleju,  i dbanie o filtr powietrza, taki urok sm-ów i tyle.

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

23

Moja kiedyś wypiła cały bagnet na cały bak:)
Ale łatwo tego dnia nie miała.
A tak to jakoś nigdy nie zauważyłem aby mi piła olej, może przez to że szybciej zmieniam niż dolewam.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

24

Dzinkss napisał/a:

Widze ze sugerujesz sie moja odpowiedzia sory ale zle napisalem tj ok 250 mil 100 ml. I tak jak hacker napisal.ponizej im bardziej bedziesz dawal.w palnik to zuzycie bedzie troche wieksze. Ale i tak jakiego sm-a bys nie kupil to wiedz, ze priorytetem w jego podstawowym serwisowaniu bedzie sprawdzanie-dolewanie oleju,  i dbanie o filtr powietrza, taki urok sm-ów i tyle.

Akurat sugerowałem się wypowiedziami innych userów.

Wiesz czytam, pytam wolę wiedzieć wszystko o tym modelu.
Nie stać mnie na kupno jakiegoś "kończącego" się silnika lub innej padaki...

Dzinkss napisał/a:

jak kupywalem sprzet to wlasciciel mi mowil ze przed wymiana wydechu bylo wszystko ok, a po wymianie zaczela mu lykac olej tak jak ci opisalem, wiec moze to byc kwestia jeszcze jakiejs regulacji. Co do samego oleju to leje castrola 10w50

I może tutaj jest coś nie tak?
Mierzyłeś może ciśnienie sprężania?

;)

25

Nic nie mierzylem i narazie nie mam zamiaru, bo po co sprawdzac cos co jest dobre, mocy nie ubywa nie kopci na niebiesko, leje wache i ciesze sie z jazdy. I koniec nie wypowiadam sie juz na ten temat bo nic nowego tutaj sie wnies nie da.

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

26

Dzinkss napisał/a:

Nic nie mierzylem i narazie nie mam zamiaru, bo po co sprawdzac cos co jest dobre, mocy nie ubywa nie kopci na niebiesko, leje wache i ciesze sie z jazdy. I koniec nie wypowiadam sie juz na ten temat bo nic nowego tutaj sie wnies nie da.

Spokojnie :)

Pytam, bo naprawdę masz motorek w super stanie - widać, że dbasz o maszyny.

;)

27

A wymien uszczelniacze zaworowe. Koszt niewielki a roznica kolosalna.

DRZ 400 Y
Husaberg F(E)S 570

28

panowie mam ten sam problem,
pali olej i przy tym duzo pali kolo 10l/100
mam wudech arrowa , ale i przed nim była mała różnica w spalaniu
silnik chodzi elegancko, nic nie kopci
po wymianie tłumika , synchronizowałem gaznik i wogóle były regulowane zawory- masakra
dajcie jakąś podpowiedz gdzie tu zagłądnać

SUZUKI DRZ 400 SM

29

10l oleju na 100?! to moja palila duzo mniej a dla mnie i tak bylo duzo za duzoo... trzeba silnik na stol i zobaczyc pierscionki, gniazda zaworowe ale dziwne ze az tyle wpier**** :/

tylko i wylacznie "SUPERMOTO"!

MZ 125 sm-sprzedana >> DRZ 400 AKRAPOVIC-sprzedane >>yz 400f + Supermoto kit - sprzedana

30

A nie chodziło o 10 ml??
10 litrów to mega dużo!

;)