1,171 Ostatnio edytowany przez dukeSebo (2012-01-02 11:39:12)

Odp: Ciekawe motocykle na allegro/ebay

Materka napisał/a:
dukeSebo napisał/a:

SMC przy nawet minimalnie zmienionej geometrii może naprawdę fatalnie sie prowadzić.

to dotyczy tylko smc?

Materka, oczywiście że nie dotyczy to tylko i wyłącznie SMC, bo każdego sprzęta. Nie czepiaj się słówek.;) 
W uproszczeniu... generalnie SMC nie uchodzi za motocykl który prowadzisz jedną rączką. To miałem na myśli.
Wiem że już po pierwszej naprawie wyrywał kierę z łap, przy czym nie miałem wrażenia że mocą "zrzuca z siedzenia"
A druga naprawa (bez wymieniania ramy) może sprawić że TEN KONKRETNY EGZEMPLARZ PO ODKRĘCENIU BĘDZIE WYPIER... JEŹDŹCA W KOSMOS :D O to mi chodziło w moim źle odebranym przekazie.

O to mi chodziło a nie o prowokowanie do dyskusji na temat "czy uważam że..."

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

1,172

OK
chodziło też o to czy smc ma jakieś szczególne predyspozycje

1,173 Ostatnio edytowany przez dukeSebo (2012-01-02 12:15:54)

Chodzi mi o to że rozmawiając konkretnie o SMC tu bym dmuchał na zimne. Mądrzyć się nie zamierzam ale słyszałem o opiniach że przy ostrym traktowaniu (przy naprawdę ostrym traktowaniu, bo zaraz odezwą się głosy ja jeżdzę i jest ok) ma tendencje do nerwowego prowadzenia (szarpania kierą). Amorki skrętu do SMC sprzedają się jak świeże bułeczki. ;)

A na tym omawianym jeżdziłem i dzieliłem się uwagami a kierę szarpało mocno. Gierwi stwierdził że może to kwestia ustawienia zawiasu, bo on nie nie widział problemu na innym egzemplarzu.
A może to ja jestem przyzwyczajony  do latania na lekkiej jak piórko CRFię z amorkiem skrętu i tym samym skrzywione mam postrzeganie rzeczywistości :)

A powracając do tego konkretnego SMC ja chociaż zbytnio bojaźliwy nie jestem, jesli bym się decydował na ten motocykl (ten po Mańku z ogłoszenia), bez wymiany ramy nawet bym nie myślał o jeździe.

Na koniec taka moja refleksja... może SMC ma tak czułą geometrię z tak minimalną tolerancją na błędy, że minimalny paciak i delikatne skręcenie lag powoduje że zaczyna sie prowadzić nerwowo. Nikomu nie wmawiam że SMC "zrzuca natychmiast" i nie daje się prowadzić. Sam to analizuję i głośno myślę. Bo to jest jedyny motocykl którym bym mógł zastąpić CRFę :)

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

1,174

Widze ciekawą historie ma to Smc, a dopiero 3 latka ma

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

1,175

No nie.
A co dopiero w przypadku starszych modeli.
Założę się, że większość z nas wolałaby nie znać prawdziwej historii swojego pojazdu ;).

http://www.bikepics.com/members/cichy929/
CRF 490 sumo & CRF 250 MX

1,176

To nie jest reguła. To handlarze doprowadzają do takich sytuacji. Trzeba kupować od użytkownika a nie od właściciela, który najchętniej podsunie Wam umowę z poprzednim właścicielem.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

1,177

[url]http://allegro.pl/fantic-motor-cross-okazja-tanio-jak-nowy-i2032508847.html[/url]

sprzedam części :
DRZ 400 , KTM EXC 400 / 520 / 525
zamienię koła enduro na koła SM
gg 6777220

1,178

[url]http://otomoto.pl/ktm-lc-ktm-lc4-640-2003stan-igla-M3005624.html[/url] Dlaczego nikt tego nie chce? Już drugi raz to ogłoszenie widzę w tej cenie.

Jakbym miał bliżej to bym podjechał zobaczyć. Co sądzicie na temat tej zmiany zawieszenia?

od 1994r. Jawa 50 > Iż350 > Kawa Z550> CBR1000 > GSXR 750 SRAD > SV 650N > KTM 640 LC4 Prestige > KTM LC4 660smc > Honda CB400 Cafe Racer > KTM 690 DUKE

1,179

było bum?

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

1,180 Ostatnio edytowany przez maniek.o (2012-01-06 11:50:18)

Nie jeździłem innym SMC, tylko swoim. Więc nie mam porównania. Miałem w posiadaniu 690 SM, 690 DUKE i owe SMC 690. Niby ten sam motocykl a różnica kosmiczna. SMC ma węższą ramę, jest dużo wyższy (wysokość kanapy). Główka ramy jest bardziej pionowo przez co prowadzi się lepiej w terenie, a gorzej na asfalcie. I środek ciężkości. W ENDURO i SMC bo to bliźniaki, zbiornik jest pod siodłem, przez co środek ciężkości jest mocno przesunięty nad tylne koło. SMC to moto dla wprawionych osób. Na seryjnych zębatkach z III miękko idzie na gumę z gazu, na IV trzeba trochę umiejętności. No i shimmy. Tu o jakiej kolwiek jeździe po czarnym bez amora można zapomnieć. Amor jest potrzebny w tym motocyklu tak samo jak paliwo. W moim nie zdążyłem nawet kupić, bo wydzwoniłem po paru dniach. Przejechałem ze 3 zbiorniki paliwa i 2 shimmy. Na innych motocyklach ponad 1 rok (DRZ, SM, DUKE)gumowania i zero shimmy.

1,181

:(

DRZ 450 E SM na modach znowu w jedynej słusznej wersji - czyli SuperMoto
Triumph Speed Triple 2010 SE

1,182

maniek.o napisał/a:

Amor jest potrzebny w tym motocyklu tak samo jak paliwo. W moim nie zdążyłem nawet kupić, bo wydzwoniłem po paru dniach. Przejechałem ze 3 zbiorniki paliwa i 2 shimmy. Na innych motocyklach ponad 1 rok (DRZ, SM, DUKE)gumowania i zero shimmy.

No nie gadaj Maniek... wypusciliby moto, ktore tak trzęsie? Może coś z moto miałeś nie tak? Bo aż mi się wierzyć nie chce, że KTM wypuściłoby takiego babola...

1,183

Ja jeździłem w zeszłym roku przez pół dnia SMC kolegi i żadnych nieprawidłowości nie czułem. Myślę że to kwestia ustawienia zawieszeń. Wiadomo że pożyczonym moto nie pałuje się na maksa, ale szybko skończyłem przejażdżkę kiedy tylko zacząłem czuć się pewnie, bo zaczynałem się wkręcać.
P.S. Co prawda, później pojawił się u niego amortyzator skrętu, jednak nie było dodatku z Power Parts który by się tam nie pojawił ;-))))

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

1,184

No ja kiedys, dawno temu jeździłem XT600 na kostkach. Zawsze od 110 do 115 kierownica trzeslo jak cholera i majtało w lewo i prawo. Ale pozniej sie uspokajał.
Ale jeżdziłem też maszynką do robienia shimmy, czyli TL1000s:) - kiedys kumpel dla jaj wyjal amorek (ktory po roku produkcji uznano za absolutnie wymagany:)) i shimmy pojawialo sie przy kazdym odkreceniu gazu:)

Nie ma shimmy, nie ma funu, hehe:)

1,185

Problemu szukalbym na poczatku wlasnie w oponie a nie w motocyklu